Charles Michel stapt 'begin november' op als premier
Foto: EPA-EFE

Premier Charles Michel wordt Europees president Charles Michel. En wel over enkele dagen. Voor de MR is het de logica zelve dat Sophie Wilmès (MR) de fakkel overneemt.

‘Begin november, dat klopt, maar we zijn flexibel’, luidt het in de entourage van Charles Michel (MR). Er was de voorbije weken al kritiek op de zeer summiere zichtbaarheid van Michel als premier, nu verschaft hij dus duidelijkheid door voluit voor zijn nieuwe functie te gaan als Europees president. ‘Dit zat er al een tijdje aan te komen, maar we hebben dat niet publiek gemaakt om de formatie niet te bemoeilijken’, klinkt het. ‘De premier wilde zich absoluut niet vastklampen aan de macht in de regering. Hij had al lang gewild dat er een nieuwe federale regering was.’

Charles Michel (MR) was gisteren nog kop van Jut in de Kamer wegens zijn afwezigheden. De premier bleef de voorbije vijf plenaire sessies weg:

'Wilmès beste keuze'

De discussie over de opvolging van Michel als premier kan beginnen. Voor MR is er maar één weg. De liberalen zijn de grootste familie in wat overblijft van de Zweedse regering, en de MR is daarin groter dan Open VLD, dus komt het hen toe om de nieuwe premier te leveren. ‘En Sophie Wilmès is dan de beste keuze.’

Of de huidige minister van Begroting binnenkort als eerste vrouwelijke premier de eed mag afleggen, daarover is het laatste woord nog niet gezegd. Andere kandidaten lijken vicepremier en minister van Justitie Koen Geens (CD&V), die gisteren in de Kamer insprong voor Michel, of minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD), die eveneens vicepremier is.

Michel kondigde aan zijn ministers aan dat hij over zijn opvolging zal overleggen met de vicepremiers en de partijvoorzitters van de coalitie. Twee van de drie regeringspartijen, CD&V en MR, zitten door lopende voorzittersverkiezingen momenteel echter met een machtsvacuüm.

Michel is op dit moment ook nog altijd MR-voorzitter. Ten vroegste op 12 november is zijn opvolger bekend. Maar dat alleen als een van de vijf kandidaten al in de eerste ronde een absolute meerderheid haalt. Voor de federale regeringsvorming zou het vertrek van de nummer 1 van de MR geen al te grote gevolgen mogen hebben, wordt verzekerd. Wilmès is een tijdje geleden al aangeduid als hoofdonderhandelaar voor de partij.

Ook Reynders

Behalve Michel moet ook Didier Reynders (MR) straks vervangen worden als vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken en Defensie wanneer hij Europees commissaris wordt. Navraag op zowel het kabinet van Buitenlandse Zaken als bij ‘de 16’ leert dat ook dat nog niet in kannen en kruiken is. Even zou overwogen zijn om minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) door te schuiven, maar daar werd al snel weer van afgezien.

Door de twee ‘gebuisden’ in de hoorzittingen in het Europees Parlement, heeft de start van de Europese Commissie vertraging opgelopen. Voorlopig wordt gemikt op eind november. Wat voor de vervanging van Reynders in principe dus nog wat tijd laat.