Prinses Elisabeth leverde op haar verjaardagsceremonie een sterke, persoonlijke speech af in de drie landstalen. De klimaatbezorgdheid was nooit veraf. 'Ik geloof in de toekomst omdat ik zie hoe sterk mijn generatie zich daarvoor inzet.' Koning Filip moedigde haar aan om alle kansen te grijpen die het leven haar te bieden heeft. Hij reikte haar ook het ereteken van de Leopoldsorde uit.

Prinses Elisabeth wordt vandaag achttien. Dat is niet alleen voor haar een mijlpaal, maar ook voor de monarchie: vanaf vandaag kan ze in theorie haar vader koning Filip opvolgen. Daarom heeft het koningshuis besloten om de belangrijke verjaardag te vieren met een ceremonie op het Paleis in Brussel.

De jarige kroonprinses, gekleed in een wit manteljurkje van Belgisch hofleverancier Natan, wandelde de troonzaal binnen samen met haar ouders koning Filip en koningin Mathilde. Daar wachtten onder meer tachtig leeftijdsgenoten, maar ook de bijna voltallige koninklijke familie, inclusief koning Albert en koningin Paola.

Emotionele koning: 'Geloof in jezelf'

Koning Filip mocht als eerste het woord nemen. 'Lieve Elisabeth, vandaag word je achttien en we zijn zeer gelukkig om die belangrijke stap in je leven hier samen met jou te vieren. Toen ik achttien werd, hielden twee vragen me bezig: wie ben ik eigenlijk en wat kan ik van mijn leven maken? Ik weet dat die twee vragen ook bij jou spelen en bij je leeftijdsgenoten', aldus de koning.

'Dat is eigen aan de jeugd, je eigen weg zoeken en het verschil willen maken', waarna lofwoorden klinken voor de generatie van de kroonprinses. 'Je generatie heeft een sterk inzicht in de klimaat- en milieukwesties waar we voor staan. Jullie streven naar een rechtvaardige, solidaire en billijke maatschappij, en beseffen maar al te goed dat we anders zullen moeten gaan leven. Dat maakt jullie kritisch, maar ook vindingrijk en creatief.'

'Zoals alle jongeren verlang je naar vrijheid. Vrijheid, dat is op je eigen benen staan, je verantwoordelijkheid opnemen, je openstellen voor de anderen, voor het onverwachte, voor het onbekende. Het is geloven in jezelf, maar ook je beperkingen aanvaarden en fouten erkennen. Vrij zijn, dat is je eigen leven omarmen en richting geven', vervolgde de koning.

Vervolgens werd het een tikkeltje emotioneler: 'Je moeder en ik zijn heel blij dat je onze dochter bent. We zijn trots op jou, op hoe je in het leven staat. Wees niet bang om voluit voor het leven te gaan en de uitdagingen aan te pakken, kansen om jezelf en de anderen beter te leren kennen. Je hebt zoveel uitstaling en kwaliteiten, ik weet dat je veel geluk zal brengen bij de mensen rond je', aldus de fiere vader.

De koning had ook een bijzonder cadeau bij voor Elisabeth, het Grootlint in de Leopoldsorde, een paars satijnen lint dat traditioneel aan leden van de koninklijke familie wordt gegeven. 'Die onderscheiding maakt deel uit van onze familiegeschiedenis', zei de koning. 'Ze staat symbool voor de waardigheid van ons land en van onze familie. Ik hoop dat je dit zult zien als een aanmoediging en een teken van vertrouwen. Sla je vleugels uit, wees gelukkig', sloot hij zijn speech af.

Elisabeth: 'Moet nog veel leren'

Na Filip hadden ook vijf leeftijdsgenoten van Elisabeth een boodschap voor haar. Loubna kijkt al uit naar de dag dat een vrouw de troon zal bestijgen, en wenste de kroonprinses de moed toe om fouten te maken en te struikelen. Louis wenste de kroonprinses op zijn beurt ‘een succesverhaal vol kansen, dromen en wederzijds respect’.

Julien benadrukte dat de toekomst van de jongeren er met de dreigende klimaatverandering, aanslagen en oorlogen niet bijzonder rooskleurig uit ziet, en hoopt dat dat wordt aangepakt. Pauline bracht een andere nakende verjaardag onder de aandacht, die van 75 jaar vrede in 2020. ‘Het is belangrijk om vrede boven alles te plaatsen, verdraagzaam te zijn en naar elkaar te luisteren.' Cristale tot slot sprak voor alle jongeren die niet hier geboren zijn, maar die ook voldoende kansen moeten krijgen.

Dan was het de beurt aan de jarige zelf om het woord te nemen. ‘De afgelopen achttien jaar heb ik veel verrijkende momenten gekend, die me hebben gemaakt tot wie ik ben’, aldus de prinses, die haar familie bedankt. ‘Samen vormen we een sterk team. Dank je mama, voor je beschikbaarheid en luisterend oor. Dank je papa, voor het vertrouwen. Ik weet dat ik altijd op je kan rekenen.' Ook haar leerkrachten dankte ze 'om haar wereldbeeld te verbreden, en de weg naar kunst, cultuur en sport te hebben geopend.'

Vervolgens richtte Elisabeth zich tot de jongeren. ‘Ik deel jullie bezorgdheid voor de toekomst, in het bijzonder het klimaat. We moeten samen oplossingen vinden. Ik deel dezelfde hoop en dezelfde wil om het verschil te maken. Ik geloof in de toekomst omdat ik zie hoe sterk mijn generatie zich daarvoor inzet.’

‘Achttien jaar, het is een stap die ik met veel optimisme zet. Ik besef dat ik nog veel te leren heb, en nog veel stappen moet zetten om de wereld te begrijpen en ertoe bijdragen om hem te verbeteren, door het beste van mezelf te geven. Het land kan op mij rekenen’, sloot Elisabeth haar speech af, die ze in alle drie de landstalen even onberispelijk afleverde.

De ceremonie werd tussen de speeches door opgeluisterd met optredens van violisten, de Koninklijke Balletschool van Antwerpen (inclusief bekroond Girl-acteur Victor Polster) en zangeres Blanche, die na haar optreden ook nog eens happy birthday zong voor Elisabeth.

Feest nog niet gedaan

Ook de koninklijke familie tekende present. Broers Gabriël en Emmanuel en zus Eléonore mochten natuurlijk niet ontbreken. Ook de grootouders zijn aanwezig: koning Albert en koningin Paola, en die van haar grootmoeder langs moederskant, Anne Marie, weduwe van graaf Patrick d’Udekem d’Acoz. Ook tante Astrid (met oom Lorenz) en oom Laurent (met tante Claire) zijn erbij. Net zoals haar peter Amedeo, zoon van Astrid en Lorenz.

Voor de outfits op deze heugelijke dag, werd opnieuw een beroep gedaan op Belgisch hofleverancier Natan. Behalve de manteljurk voor Elisabeth ontwierp Edouard Vermeulen ook de lichtblauwe jurk met asymmetrisch sjaaleffect aan de hals voor koningin Mathilde, en ook de pantalon en vest van koningin Paola draagt zijn signatuur.

Ook de belangrijkste politici van het land waren uitgenodigd. Onder anderen premier Charles Michel en parlementsvoorzitters Sabine Laruelle en Patrick Dewael waren erbij, net zoals de ministers van de federale regering in lopende zaken, en die van de Vlaamse regering. Alleen de N-VA-politici sturen hun kat.

In de vooravond organiseert de Belgische adel een ander feestje voor haar in Brussel, met 500 genodigden. Elisabeth gaat er langs met haar ouders. Vanavond worden nog familie en vrienden uitgenodigd op het paleis van Laken, voor een diner en bal.