Geen buit gemaakt bij plofkraak op Argenta-kantoor in Essen
In 2014 werd al eens een plofkraak gepleegd op Argenta in Essen. Foto: bfm

In het Antwerpse Essen, vlak bij de Nederlandse grens, hebben onbekenden in de nacht van donderdag op vrijdag een plofkraak gepleegd op een filiaal van Argenta. Er is geen buit gemaakt.

Het doelwit was een buitenterminal van de bank. De geldautomaat aan de buitenzijde werd opgeblazen en er is schade aan het gebouw, maar die zou beperkt zijn. Er vielen ook geen gewonden.

‘Het labo kwam ter plaatse voor sporenonderzoek, we vrijwaren de site’, zegt Patrick De Smedt van de politiezone Grens. Over de daders is niets bekend. Er zijn voorlopig geen rechtstreekse getuigen van het incident, buurtbewoners hebben de ontploffing wel gehoord. 

Eerdere plofkraken

In de nacht van dinsdag op woensdag werd ook al een plofkraak gepleegd in het Antwerpse Stabroek, eveneens dicht bij de Nederlandse grens en op zo’n 20 kilometer van Essen. Toen was het doelwit een bankautomaat van BNP Paribas Fortis. De daders graaiden een rugzak vol biljetten mee, verklaarde een getuige. De politie bevestigde dat ze een buit konden maken, maar over de omvang ervan kon niets gezegd worden.

In 2014 werd in Essen al eens een bankautomaat van Argenta opgeblazen, waarvoor een Nederlandse gangster veroordeeld werd tot zeven jaar gevangenis. Het kantoor liep zware schade op.

In Nederland hebben verschillende criminele organisaties zich gespecialiseerd in plofkraken. Bendes die bij ons al veroordeeld werden voor dergelijke feiten bestonden grotendeels uit Nederlandse beroepscriminelen.