Overname Axa Bank door Crelan is rond
Foto: BELGA

Crelan gaat de bankactiviteiten van Axa in België overnemen. Omgekeerd wordt Crelan Insurance een onderdeel van de Axa-groep.

De overname van Axa Bank België door Crelan stond al maanden in de steigers. Nu is de deal ook officieel bekendgemaakt. Door de inlijving van Axa Bank wordt Crelan de vijfde grootste bank van het land, goed voor 37 miljard euro aan deposito’s en 38 miljard euro aan kredieten. In totaal zal Crelan zo’n 1,7 miljoen bankklanten tellen. De operatie doet Crelan in omvang verdubbelen.

Voor de overname legt Crelan 540 miljoen euro aan cash op tafel. Bovendien stoot het zijn verzekeringsafdeling, Crelan Insurance (die vooral schuldsaldoverzekeringen verkoopt) door naar de Axa-groep. De waarde van Crelan Insurance bedraagt 80 miljoen euro. De (Franse) Axa-groep zal ook in het kapitaal van de Crelan-groep treden, en wel voor een bedrag van 90 miljoen euro.

Op termijn zullen de Axa-bankkantoren gefuseerd worden met het bestaande Crelan-netwerk en zullen alle Axa-logo’s verdwijnen en vervangen worden door die van Crelan. Dat integratieproces zal twee jaar duren. Voorlopig verandert er niets voor de klanten van Axa Bank. 

Axa heeft op dit moment 550 kantoren en Crelan 500, samen dus meer dan duizend. Dat is onhoudbaar veel. Dat er op termijn kantoren gaan sluiten, is zeker.