'Meer dan 360.000 gezinnen betalen 600 euro te veel’ Zo zorgt u dat u niet één van hen bent
Foto: photo news

Meer dan 360.000 gezinnen betalen volgens energieregulator Creg jaarlijks 600 euro te veel voor hun gas en elektriciteit. Van contract veranderen, is de boodschap.

Vijftig à zestig procent van de Belgische gezinnen zit opgezadeld met dure energieproducten, terwijl maar 20 procent - vaak erg actieve klanten die vaak wisselen - bij de tien goedkoopste elektriciteits- en gasproducten is beland. Dat heeft de federale energieregulator Creg becijferd.

Slapende contracten

Een heleboel mensen veranderen gewoon niet van contract, ook al is de liberalisering al jaren een feit. ‘Honderdduizenden gezinnen en tienduizenden kmo’s hebben al jaren hun contract niet meer gewijzigd’, klinkt het bij de Creg.

Veel gezinnen en kmo’s zitten zo nog vast aan dure ‘slapende contracten’: contracten die door de leveranciers niet meer worden aangeboden op de markt, maar wel nog bestaan en telkens worden verlengd. ‘De gevaarlijkste zijn de vaste contracten van drie jaar’, aldus Creg-adviseur Kurt Hernot.

Vergelijken

Hoe kan u weten dat u teveel betaalt of een slapend contract heeft? De federale energieregulator heeft al sinds 2017 een databank aangelegd van niet alleen actieve, maar ook van oude, slapende contracten. Op die Creg-scan kunnen consumenten nagaan hoe hun huidige contract zich situeert ten opzichte van de bestaande goedkoopste en duurste prijzen op de markt. Zo kan u zien hoe uw huidig contract zich verhoudt tot de actuele markt.

Ook Test Aankoop heeft in samenwerking met energiemakelaar Enbro een platform ontwikkeld. De gratis online-switchformule Gaele belooft u te allen tijde het voordeligste tarief aan te bieden, inclusief het automatisch switchen naar een andere leverancier als die goedkoper blijkt.

Zeker is dat vergelijken en van contract veranderen, loont. ‘Meer dan 360.000 Belgische gezinnen betalen 600 euro te veel voor hun gas en elektriciteit’, aldus Creg-directeur Laurent Jacquet.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in