Al achttien doden bij aanhoudende protesten in Chili
Een demonstrant gooit met een steen tijdens een protest in Santiago. Foto: REUTERS

In Chili zijn sinds het losbarsten van een golf van sociaal protest nu al achttien doden gevallen. De voorbije 24 uur kwamen drie mensen om het leven.

Een man zou door Chileense agenten zijn doodgeslagen, zo beweert zijn familie. De Chileense onderminister van Binnenlandse Zaken, Rodrigo Ubilla, zegt dat de zaak wordt onderzocht. Twee andere Chilenen, onder wie een kind, kwamen om toen een dronken autobestuurder inreed op een groep betogers.

Eerder vielen al vijftien doden. Elf daarvan kwamen om bij branden in winkels en bedrijven in de omgeving van hoofdstad Santiago.

Chili wordt gezien als een van de meest stabiele democratieën van Zuid-Amerika. Toch deed een kleine verhoging van de tarieven van openbaar vervoer vorige week protest losbarsten in het hele land. De regering van de rechtse president Sebastián Piñera trok de verhoging intussen in, maar het protest tegen de hoge levensduurte en de grote ongelijkheid gaat onverminderd door.

Avondklok

Ook nu Piñera een pakket sociale maatregelen heeft aangekondigd, blijven betogers massaal de straat op trekken. Die betogingen verlopen in het algemeen vreedzaam. Er wordt daarbij ook om het ontslag van Piñera geroepen.

Na het losbarsten van het protest vorige week, waarbij ook grootschalige vernielingen werden aangericht, stelde de regering-Piñera een avondklok in en stuurde ze het leger de straat op. Dat deed terugdenken aan de militaire dictatuur die het land in zijn greep hield van 1973 tot 1990. Op sociale media duiken de voorbije dagen regelmatig beelden op van agenten en militairen die zich schuldig maken aan buitensporig geweld.