Brussels Airlines wil afslanken met vrijwillig vertrek
Foto: BELGA

Luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines zal de komende jaren afgeslankt worden tot een kleinere, maar normaal meer winstgevende maatschappij. Maar er komt geen collectief ontslag. Dat kregen de vakbonden woensdag te horen van de directie.

Het is al langer geweten dat Brussels Airlines werkt aan een toekomstplan. Die moet de winstgevendheid van de maatschappij opkrikken, tot minstens acht procent winstmarge tegen 2022. De voorbije jaren was er immers te weinig winst om toekomstgericht te kunnen investeren. Dat moet beter, zeker nu Brussels Airlines van moedergroep Lufthansa op eigen benen mag gaan staan (los van Eurowings).

Woensdag gaf de directie voor het eerst duidelijk de boodschap mee dat de maatschappij de komende jaren kleiner zal worden. 'Het is de bedoeling om te evolueren naar een afgeslankte maatschappij die meer winst maakt, om daarna weer te kunnen groeien', zeiden de vakbonden na een ontmoeting met de directie.

'We zijn de voorbije jaren fors gegroeid, maar dat heeft niet geleid tot hogere winst. Daarom moeten we nu de focus verleggen van groei naar winst', zegt ook woordvoerster Kim Daenen. Maar ze benadrukt dat er geen collectief ontslag komt. 'Het is de bedoeling dat het jobverlies de komende drie jaar wordt opgevangen met vrijwillig vertrek. Die vertrekkers zullen we uiteraard maximaal ondersteunen in hun zoektocht naar een nieuwe job.'

De concrete invulling van het plan is nog lang niet duidelijk, zo is ook te horen bij Paul Buekenhout van het ACV, die het uitgelekte nieuws voorbarig noemt. 'Er liggen een aantal pistes op tafel, maar die zijn nog niet concreet. Ook de gevolgen van het faillissement van Thomas Cook en de impact op het transformatieplan zijn nog niet helemaal duidelijk. Ik hoop dat tegen eind november duidelijkheid is, met de cijfers erbij. Ook over het vrijwillig vertrek kunnen we pas discussiëren als we weten wat de criteria zijn.'

Buekenhout benadrukt ook dat de gesprekken tot nu toe gingen over het grondpersoneel. De directie is nog volop het netwerk aan het uittekenen waarop zij wil terugvallen. Op basis daarvan moet duidelijk worden hoeveel vliegtuigen en nadien ook hoeveel werknemers daarvoor nodig zijn, zowel op de grond als in de lucht.

Donderdag vinden er bij Brussels Airlines personeelsvergaderingen plaats.