Elise Mertens pakt uit met enkele knappe punten en wint haar eerste groepsmatch van de WTA Elite Trophy
Foto: AFP

Elise Mertens (WTA 18) is goed begonnen aan de WTA Elite Trophy (2.419.844 dollar) in Zhuhai. In haar eerste groepsmatch op het Chinese hardcourt was de 23-jarige Limburgse woensdag in drie sets te sterk voor de Griekse Maria Sakkari (WTA 22). Het werd 6-2, 3-6 en 6-1 na een uur en 44 minuten tennis.

Mertens (het zesde reekshoofd) en Sakkari (het negende reekshoofd) stonden voor de zevende keer tegenover elkaar. Eerder dit jaar had de Griekse op het graveltoernooi van Rabat Mertens verslagen en de stand zo op 3-3 gebracht.

“Partij met hoogtes en laagtes”

“Het was een partij met hoogtes en laagtes”, reageerde Elise Mertens na haar zege. “Ondanks enkele foutjes begon ik goed aan de match. In de tweede set wou ik het, denk ik, te goed doen. Wat niets afdoet aan de verdienste van mijn tegenstandster. Zij speelde in die set ook echt goed. Na het verlies van de tweede set heb ik mijn niveau kunnen opkrikken. Ik ging agressiever spelen en bouwde de punten vooral beter op.”

Vrijdag speelt Mertens om groepswinst en kwalificatie voor de halve finales tegen haar Wit-Russische dubbelpartner Aryna Sabalenka (WTA-14), met wie ze in september het US Open won. In de onderlinge confrontaties leidt Mertens met 2-1. “Het is voor ons allebei een mooie kans. Aryna heeft veel progressie gemaakt en verkeert momenteel in topvorm. Als je haar de tijd geeft om haar slagenarsenaal te gebruiken, kan ze je heel erg pijn doen. Ik ga gewoon mijn uiterste best doen en we zien wel wat dat oplevert.”

Voor de 24-jarige Sakkari is het toernooi, ook bekend als de B-Masters, afgelopen. Dinsdag verloor ze in de Roos-groep immers ook al van Aryna Sabalenka (WTA 14). De Wit-Russische is de vaste dubbelpartner van Mertens, samen werken ze volgende week de WTA Finals (de Masters) af in Shenzhen. Mertens en Sabalenka zullen vrijdag in een onderling duel uitmaken wie de groep wint en doorstoot naar de halve finales.

Vorig jaar debuteerde Mertens op WTA Elite Trophy. Ze won haar eerste match tegen de Estse Anett Kontaveit, maar verloor daarna van de Duitse titelverdedigster Julia Görges. Die ging op haar beurt in de halve finales onderuit tegen de Australische Ashleigh Barty, de latere toernooiwinnares.