Verzwakte albino-zeehond aangetroffen op Texel
Foto: Ecomare

De zeehondenopvang Ecomare op het Nederlandse Texel heeft er een bijzonder gast bij. Daar werd dinsdag een albino-zeehond binnengebracht. Het dier is zeer verzwakt.

Verzwakte albino-zeehond aangetroffen op Texel
Foto: Ecomare

Het zijn wandelaars die het dier opmerkten, fotografeerden en zeehondenopvang Ecomare contacteerden. Het gaat om een mannetje van 3 tot 4 maanden oud. Het heeft een hele lichte vacht en rode ogen, wat tekenen zijn van albinisme. Daarnaast heeft de zeehond ook oogproblemen, verzorgers denken dat hij weinig tot geen zicht heeft.

Bovendien heeft de zeehond een longworminfectie en werd hij uitgedroogd en uitgeput binnengebracht. Hij heeft ook overal wondjes. Volgens de verzorgers gedraagt het beestje zich alleszins niet ziek. ‘Hij dook meteen het water in en at twee hele haringen op’, klinkt het.

Het is voor Ecomare de eerste albino-zeehond die in de opvang terecht komt. In andere opvangcentra is in de loop der jaren een paar keer eerder een albino opgevangen geweest, maar het is een heel zeldzaam verschijnsel bij zeehonden. Het tegenovergestelde van albinisme, melanisme, waarbij de dieren juist helemaal zwart zijn, komt wat vaker voor.

De albino-zeehond wordt in de quarantaine verzorgd. Bezoekers kunnen hem wel bekijken.