Trainer Victor Campenaerts had verkennend gesprek over deelname aan Olympische Spelen: “Wij willen graag snel duidelijkheid”
Foto: BELGA

Victor Campenaerts leek een paar maanden geleden met gemak op weg naar de Olympische Spelen in Tokio, maar de werelduurrecordhouder haalde de kwalificatiecriteria niet en is nu afhankelijk van een beslissing van Belgian Cycling. “Alleen hopen wij dat we nu niet moeten wachten tot in juni vooraleer die beslissing valt”, zegt trainer Kurt Lobbestael.

Campenaerts is tweevoudig Europees kampioen tijdrijden, behaalde in 2018 brons op het WK tijdrijden, zette het werelduurrecord op zijn naam in april van dit jaar, maar is niet zeker van de Spelen in Tokio nadat hij forfait gaf voor het EK en de top acht niet haalde op het WK tijdrijden in Yorkshire na een valpartij en materiaalpech.

België mag vijf renners afvaardigen voor de olympische wegrit in Tokio 2020 en twee renners voor de tijdrit, maar die moeten wel uit de selectie van de wegrit komen. Remco Evenepoel behaalde de norm op het EK als Europees kampioen en bevestigde daarna nog eens met zilver op het WK enkele weken nadien. Campenaerts voldeed niet aan die kwalificatiecriteria van Belgian Cycling en kan daarom geen plaats opeisen in de selectie van Rik Verbrugghe.

Dus tastte hij na het WK in het duister en werd dinsdagnamiddag een bijeenkomst georganiseerd tussen de trainer van Campenaerts Kurt Lobbestael en technisch directeur Frederik Broché van Belgian Cycling om één en ander te verduidelijken. Noch Campenaerts, noch Rik Verbrugghe waren daar bij omdat ze beiden nog in de Ronde van Guangxi vertoefden. “De teneur van het gesprek was positief”, aldus Lobbestael. “Er is ons verteld dat er vertrouwen is in de prestaties van Victor en veel appreciatie voor wat hij al allemaal heeft verwezenlijkt. Er is ook vertrouwen dat hij het niveau heeft om aanwezig te zijn op die Spelen, alleen is er niet aan de criteria voldaan en dat is het grote struikelblok.”

Trainer Victor Campenaerts had verkennend gesprek over deelname aan Olympische Spelen: “Wij willen graag snel duidelijkheid”
Foto: Photo News

Want er zijn nu eenmaal ook andere straffe tijdrijders in België en Belgian Cycling wil niemand onrecht aandoen door Campenaerts zomaar te selecteren. “Daar hebben wij begrip voor”, aldus Lobbestael. “Alleen willen we wel graag snel duidelijkheid in 2020. Wij kunnen bij wijze van spreken niet wachten tot in juni op die selectie of geen-selectie. Het zijn Olympische Spelen in Japan, dat vraagt vanwege de hitte, vochtigheid en dergelijke meer toch een gedegen voorbereiding. Dus hebben wij gevraagd om ons een datum te geven, een moment waarop duidelijk is: die renner gaat en liefst voor half mei, dat zou al het uiterste moeten zijn. Verder willen we graag weten welk resultaat Victor moet halen om naar die Spelen te mogen gaan, welke prestatie moet hij leveren. Een resultaat in een grote koers, zoals een tijdrit in de Tirreno-Adriatico, in Parijs-Nice, de Giro.”

“Nu goed, dit was een verkennend gesprek”, gaat hij verder. “Er vindt half november nog een tweede meeting plaats met de bondscoach, met Victor, met Broché en hopelijk kan dan al iets meer duidelijkheid verschaft worden over die vragen die we gesteld hebben. Belgian Cycling ging zich beraden over onze vragen en dat is hun goed recht.”

Trainer Victor Campenaerts had verkennend gesprek over deelname aan Olympische Spelen: “Wij willen graag snel duidelijkheid”
Foto: BELGA

De coach beseft dat bondscoach Rik Verbrugghe geen dankbare taak wacht. “Kijk, vorig jaar leek Victor met gemak naar Tokio te gaan, maar nu hebben we plots meerdere tijdrijders die zijn opgestaan. Had Victor de criteria wel gehaald, dan was er geen probleem en een Victor die geen pech heeft op het WK haalt ook die top acht. Maar nu zijn we in deze situatie beland en moeten we daar het beste van maken. Er zijn maar vijf renners die naar Tokio mogen, Remco is al zeker, dan resten er nog vier namen. De wegrit valt voor de tijdrit en het is geen geheim dat Victor die wegrit dan niet zal uitrijden. Dat is niet mogelijk, maar hij kan wel in de eerste 100 km zijn werk doen voor de nationale ploeg.”

“Natuurlijk willen we naar Tokio, wij gaan er met ons team alles aan doen om Victor klaar te stomen en als Victor het niveau haalt dat we het voorbije seizoen hebben getoond, dan is een selectie gerechtvaardigd. Alleen zijn we nu afhankelijk van de beslissing van Belgian Cycling. Natuurlijk was het beter geweest voor zijn gemoedsrust als hij nu al zeker was van die Spelen, maar puur fysiek en als het gaat om opbouw met koersen is er nog tijd tot vlak na het najaar”, besluit Lobbestael.