Frankrijk wil 'technisch' uitstel voor Brexit van 'enkele dagen'
Foto: AFP

Op de vraag van de voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk om een uitstel van de Brexit te aanvaarden, liet Parijs weten dat het daar slechts 'enkele dagen' voor over heeft.

De Britse premier Johnson stuurde dit weekend een niet-ondertekende brief naar Tusk met de vraag om uitstel. Dat móest hij doen, hij was gebonden door de Benn-wet om bij een risico op een no deal uitstel te vragen. Na de twee stemmingen van vanavond werd de deadline van 31 oktober, de dag waarop het Verenigd Koninkrijk de EU moet verlaten, onhaalbaar. Johnson kreeg immers geen spoedbehandeling van zijn Brexit-wet.

De woordvoerder van Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker hintte meteen na de stemming op het uitstel tot 31 januari 2020:

 

 

Donald Tusk stuurde enkele uren later een bevestiging, maar over de datum zweeg de voorzitter. 

 

 

‘Ik zal de 27 lidstaten van de EU voorstellen om de vraag van het Verenigd Koninkrijk om uitstel te aanvaarden, om een no deal te vermijden.’ In het parlement in Straatsburg zei Tusk nog: ‘We moeten klaar zijn voor elk scenario, maar één ding is duidelijk, en dat zei ik zaterdag ook tegen premier Johnson, een no deal Brexit zal nooit onze beslissing zijn.’

'Onmiddellijke uitvoering nodig'

Frankrijk liet intussen weten dat het bereid is tot een 'technisch' uitstel van 'enkele dagen'. Zo kan de parlementaire procedure in Londen worden afgerond, klink het. Tegelijk verzetten de Fransen zich tegen een verlenging en een 'herbespreking van het akkoord' aldus de Franse staatssecretaris van Europese zaken, Amélie de Montchalin. 'We veranderen niet van positie', klonk het nog. 'We hebben te veel tijd verloren. We hebben een akkoord bereikt en nu moeten we dat onmiddellijk uitvoeren om de onzekerheid te beëindigen die miljoenen burgers en bedrijven schaadt.' 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in