Johnson heeft deal in zicht, maar moet wel uitstel vragen
boris johnson Foto: afp
Het goede nieuws voor Johnson: het Brits parlement heeft eindelijk een Brexit-wet goedgekeurd. Het slechte nieuws: het parlement wil de wet niet in een spoedprocedure behandelen. Premier Boris Johnson 'pauzeert' het wetgevingsproces, maar voert zijn dreigement om vervroegde verkiezingen te organiseren (nog) niet uit.

Het Lagerhuis stemde dinsdagavond over twee voorstellen. Het eerste geraakte goedgekeurd: een voorstel om de Brexit-wet in het parlement verder te behandelen. Dat is een opsteker voor de regering van Johnson. Het is een eerste indicatie dat Johnson zijn deal door het parlement zou kunnen loodsen. En dat met 329 stemmen voor, en 299 tegen: meer stemmen dan verwacht voor. De Britse premier reageerde verheugd. Maar hij betreurde ook het nieuwe uitstel. Dat is het resultaat van de tweede stemming. Johnson wilde in drie dagen tijd de wet door het parlement jagen. Maar daar stak het Lagerhuis een stokje voor. 

Ondanks die eerste overwinning, zal Johnson de wet terugtrekken uit het parlement, 'tot de EU zijn intenties duidelijk heeft gemaakt'. En dan bedoelt hij: een kort uitstel of een lang, tot eind januari. Johnson stuurde dit weekend drie brieven naar de Europese president Donald Tusk met een vraag om uitstel.  Donald Tusk is bezig met een consultatieronde met de lidstaten, en zal de 27 staats- en regeringsleiders voorstellen om het uitstel toe te staan. Of het gaat om een uitstel van drie maanden, tot 31 januari 2020, of een korte vertraging is niet duidelijk

'Het is nu aan de Europese Unie om een beslissing te nemen. Ik zal met de Europese lidstaten praten tot ze die beslissing genomen hebben', zei Johnson na de stemming. 'Op een of andere manier zullen we de EU met deze deal - die het Lagerhuis heeft goedgekeurd - verlaten.' 

Over vervroegde verkiezingen repte Johnson met geen woord. Nochtans had hij daarmee gedreigd op voorhand, als de stemming op deze manier zou uitdraaien. 

De woordvoerder van Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker tweette:

Eén man bekijkt de Brexit van de andere kant: