Een gewapende man heeft in Oslo een ziekenwagen gestolen en reed daarmee verschillende mensen aan, onder wie twee baby's. De politie loste meerdere schoten op de man en kon hem aanhouden. Er werd een grootschalig onderzoek opgestart, voorlopig wordt niet uitgegaan van terreur.

De politie van de Noorse hoofdstad meldt op Twitter dat er in de wijk Torshov meerdere schoten zijn afgevuurd om een man te stoppen die een ziekenwagen had gestolen. ‘Hij raakte niet ernstig gewond’, klinkt het.

De ambulance werd opgeroepen voor een verkeersincident, waarna de verdachte de ambulanciers overmeesterde met een wapen en het voertuig stal. Een woordvoerder van het ziekenhuis zegt aan Reuters dat de ziekenwagen werd gekaapt door een man met een shotgun. Er zaten naar verluidt nog drie medewerkers in het voertuig.

De man raakte volgens de politie vijf mensen met de gestolen ambulance. Een ouder echtpaar en een vrouw met een kinderwagen met daarin twee kinderen. De baby’s zijn lichtgewond naar het ziekenhuis gebracht. Het is niet duidelijk of de man mensen bewust wou aanrijden.

Via de ingebouwde GPS kon het ziekenhuis de ambulance tracken, en enkele minuten later ramde een andere ziekenwagen het gekaapte voertuig 1,5 kilometer verderop. Zo werd de gestolen ambulance tot stilstand gebracht. Nadien kon de politie de man vatten, maar het vuur werd wel geopend. Er kon ook een tweede verdachte worden gevat. Dat heeft politiecommissaris Johan Frederiksen gemeld tijdens een persconferentie. De ordediensten waren eerder op de dag op zoek naar een vrouw die bij het incident betrokken was. Ze verkeerde in dronken toestand.

De politie heeft een onderzoek geopend en is bezig met de ondervraging van de getuigen en het bekijken van videomateriaal. 'We hebben geen informatie dat het incident gerelateerd is aan terreur', tweet de politie. De 32-jarige mannelijke verdachte wordt verdacht van poging tot moord.