De nieuwe Japanse keizer Naruhito is officieel ingehuldigd in Tokio met een eeuwenoude ceremonie. Ook koning Filip en koningin Mathilde waren aanwezig.

Na een aantal oude rituelen verscheen Naruhito op de keizerlijke troon naast zijn vrouw Masako. De nieuwe keizer zwoer plechtig dat hij zijn plichten als symbool van de staat zal vervullen.

Nieuwe Japanse keizer ingehuldigd met eeuwenoude ceremonie
Koningin Mathilde en koning Filip. Foto: AFP

‘Ik zweer dat ik volgens de grondwet zal handelen en mijn verantwoordelijkheid als symbool van de staat en eenheid van het volk zal vervullen’, zei de 59-jarige Naruhito voor zo’n 2.000 gasten, onder wie staatshoofden van meer dan 180 landen.

Premier Shinzo Abe feliciteerde de nieuwe keizer. ‘We zullen ons uiterste best doen om een vreedzame en hoopvolle toekomst voor Japan te creëren’, zei de premier voor hij ‘Banzai’ (lang leve de keizer, red.) riep.

De regering heeft ter ere van de troonsbestijging meer dan een half miljoen mensen die schuldig zijn bevonden aan kleine misdaden zoals verkeersovertredingen, gratie verleend.

Naruhito is de eerste Japanse keizer die na de Tweede Wereldoorlog is geboren. Zijn vader Akihito (85) deed afstand van de troon, omdat hij vreesde dat hij zijn officiële plichten niet meer naar behoren zou kunnen uitvoeren door zijn hoge leeftijd.

De feestelijkheden staan in fel contrast met de macht van de keizer: die heeft hij namelijk niet. Artikel 1 van de grondwet stipuleert dat hij een louter symbolische functie heeft. Die wet werd na WO II opgesteld in samenspraak met de Amerikanen. Zij lieten de toenmalige keizer Hirohito, de vader van Akihito, wel op de troon zitten, maar maakten hem vleugellam.