De Liberale Partij van de Canadese premier Justin Trudeau is bij de parlementsverkiezingen van maandag opnieuw als sterkste partij uit de bus gekomen. Maar Trudeau is wel zijn meerderheid kwijt.

In zijn overwinningsspeech zei Trudeau dat hij de premier van iedereen zal zijn, ongeacht hun stem. 'We zullen hard voor jullie werken', zei hij. Volgens hem heeft het land voor een progressieve agenda gestemd.

De Liberalen behalen de meeste zetels in het parlement, maar ze moeten wel veel zetels prijsgeven. Verwacht wordt dat de Liberale Partij 156 zetels binnenhaalt. Dat zijn er 14 te weinig voor een meerderheid. De Conservatieven zijn op weg naar 122 zetels, een winst van 27 zetels.

Dat betekent dat Trudeau met een minderheidsregerings moet werken. Hij zal steun moeten zoeken bij andere partijen. De meest logische partners zijn de Nieuw Democratische Partij van Jagmeet Singh of de Canadese Groene Partij.

Trudeau, die dit jaar is beschadigd door een corruptieschandaal en de publicatie van oude foto’s van hem in blackface, heeft zijn steun gestaag zien slinken, vooral onder progressieve kiezers. Al van voor het openen van de stemhokjes was duidelijk dat het een nek-aan-nekrace zou worden tussen de Liberalen en de Conservatieven.

Andrew Scheer, de leider van de Conservatieven, reageert teleurgesteld op de uitslag. Maar volgens hem hebben de Conservatieven Trudeau wel de wacht aangezegd. 'Mijnheer Trudeau, wanneer uw regering valt, dan zullen de Conservatieven klaar zijn en we zullen winnen', speechte Scheer.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de Canadese premier op Twitter alvast gefeliciteerd.