Facebook schorst Russische Instagramprofielen die zich richten op de stem van Amerikaanse burgers
Foto: Belga
Internetbedrijf Facebook liet maandag weten dat het een netwerk van Instagramprofielen heeft geschorst die de Amerikaanse presidentsverkiezingen zou kunnen beïnvloeden.

De profielen zouden zich richten op Amerikaanse burgers en controversiële berichten verspreiden in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020. De beheerders deden zich voor als Amerikaanse burgers. Volgens Facebook vertoonde het netwerk ‘enkele links’ met het Russische Internet Research Agency (IRA).

Russische trollen

Het Russische Internet Research Agency (IRA) is nauw verbonden met het Kremlin. Washington beschuldigde Moskou van inschakeling van het IRA om de verkiezingen van 2016 te beïnvloeden. Het agentschap staat bekend om de aansturing van zogenaamde trollen, internetgebruikers die berichten plaatsen om nieuws te manipuleren en onrust te zaaien.

‘We zien dat het Russische netwerk zich richtte op het brede publieke debat in de VS. Het engageerde zich in politieke kwesties die momenteel uitdagend en soms ook verdelend zijn’, liet Nathaniel Gleicher, hoofd cybersecurity van Facebook weten. ‘Wanneer je dat doet, raak je aan onderwerpen die voor de verkiezingen van belang zullen zijn.’

Facebook schortte ook drie aparte netwerken op die vanuit Iran werden beheerd.

Buitenlandse inmenging

Het bedrijf kondigde verder nieuwe stappen aan om buitenlandse inmenging en desinformatie bij  de Amerikaanse presidentsverkiezingen van volgend jaar tegen te gaan. Zo zouden staatsmedia een apart label krijgen en zou er betere bescherming komen voor verkozen functionarissen en kandidaten die een makkelijk doel kunnen zijn voor hackers.

Amerikaanse veiligheidsfunctionarissen waarschuwden reeds voor pogingen van onder meer Rusland en Iran om het resultaat van de stembusgang van 2020 te beïnvloeden. Ambtenaren zeggen dat ze alert zijn voor signalen van buitenlandse beïnvloeding in campagnes op sociale media.

Moskou en Teheran ontkenden al herhaaldelijk alle aantijgingen van die aard.