Boliviaanse presidentskandidaat Mesa beschuldigt regering van manipulatie verkiezingsresultaten
Foto: AFP
Carlos Mesa verdenkt de regering ervan om een beslissende ronde tussen hem en president Evo Morales te willen voorkomen.

Zondag vonden in Bolivië de presidentsverkiezingen plaats. Een eerste telling door de kiescommissie gaf aan dat zittend president Evo Morales 45,28 procent van de stemmen kon behalen. Uitdager Carlos Mesa het met 38,2 procent van de stemmen moeten stellen. Morales zou daarmee echter niet aan voldoende stemmen geraken om een tweede ronde op 15 december te vermijden.

Nog voor alle stemmen geteld waren, stopten de kiesautoriteiten echter met het updaten van de resultaten. De voorlopige resultaten konden niet langer worden vrijgegeven, aangezien sommige regionale kiestribunalen al waren gestart met het aankondigen van de officiële resultaten, luidde het.

Tweede ronde

Carlos Mesa twitterde maandag dat de regering op die manier een tweede ronde zou willen voorkomen. Minister van Communicatie Manuel Canelas reageerde dat de kiesautoriteiten nooit hadden beloofd om de volledige voorlopige resultaten te publiceren. Hij drong er bij de oppositie op aan om niet op te roepen tot protest alvorens de officiële uitslag gekend is.

Carlos Mesa, is een vroegere vice-president die president werd. In 2005 nam hij echter ontslag door dodelijke incidenten naar aanleiding van overheidsplannen rond de gasexport. Mesa gaf slechts een handvol interviews en focuste tijdens zijn campagne op een versterking van de democratische instellingen en op corruptiebestrijding. Mesa belooft geen bezuinigingen door te voeren en in zijn beleidsplan pleit hij voor een geleidelijke afbouw van het begrotingstekort vanaf 2025, het jaar waarin zijn termijn zou eindigen. 

Evo Morales is Zuid-Amerika's langst-zittende linkse leider. De voormalige vakbondsleider bracht politieke en economische stabiliteit in Bolivia, een van de armste landen van het continent. Hij verloor echter steun door een vertraging van de economische groei en vragen rond corruptie binnen de overheid en antidemocratische praktijken.

Indien geen enkele kandidaat minstens 50 procent behaalt, of 40 procent met ten minste 10 procentpunten voorsprong op de tweede kandidaat, dan komt er een tweede, beslissende ronde.