WeWork nog maar 8 miljard waard
Foto: Belga/AFP
Van de papieren megabeurswaarde van WeWork vóór het ingetrokken beursdebuut schiet nog maar een fractie over.

Bij een financieringsronde in het voorjaar, rekenden analisten nog op een waardering van zo'n 47 miljard dollar. Het Amerikaanse kantoorverhuurbedrijf stond immers te boek als een groeibriljant.

Afgelaste beursgang

Toen WeWork enkele maanden terug een beursgang plande, kwamen investeerders er echter achter dat het bedrijf geen duidelijk pad richting winstgevendheid had. Ook raakte topman Adam Neumann in opspraak omdat hij onder meer zijn familie belangrijke posities gaf en met een eigen bedrijf vastgoed kocht dat hij daarna aan WeWork doorverkocht. 

Net voor de geplande beursgang daalde de marktwaarde van de start-up tot 12 à 10 miljard dollar. Het beursdebuut werd onder druk van de Japanse grootaandeelhouder Softbank voor onbepaalde tijd uitgesteld.

Hooguit 8 miljard dollar waard

Een plan dat moet voorkomen dat de onderneming na die rampzalige poging tot beursgang omvalt, waardeert WeWork nu op hooguit 8 miljard dollar. 

SoftBank staat volgens mediaberichten dichtbij een plan om de schulden ter waarde van 5 miljard dollar te financieren. Daarnaast wordt ook gesproken over het kopen van een groter belang in WeWork, waarmee het Japanse concern grootaandeelhouder zou worden. WeWork wil niet reageren.

Het bestuur van WeWork komt naar verluidt dinsdag bijeen om te praten over de opties. Naast het voorstel van SoftBank zou ook de Amerikaanse bank JPMorgan Chase aan een voorstel werken.