BBC-presentatrice klaagt omroep aan over ongelijk loon
Foto: BELGAIMAGE

De Britse presentatrice Samira Ahmed ontdekte dat ze minder werd betaald dan haar mannelijke collega’s bij voor hetzelfde werk. Daarom daagt ze de omroep voor de arbeidsrechtbank.

Ahmed startte haar carrière als nieuwsanker bij Channel 4 en maakte de overstap naar de BBC in de jaren ‘90. Ze presenteert er Newswatch op BBC One en BBC News, en Front Row op Radio 4.

De Britse krant The Guardian bericht dat haar zaak volgende week voorkomt voor een arbeidsrechtbank in Londen, voor ‘verzuim om gelijke beloning te bieden voor gelijkwaardig werk’, onder de Equal Pay Act.

Lonen openbaar

De Britse omroep moet sinds 2017 de hoogste lonen van ankers en journalisten openbaar maken, en sindsdien ligt de omroep onder vuur. Zo kwamen grote verschillen in loon aan bod tussen mannen en vrouwen. Sommige mannen werd gevraagd om toe te stemmen met een loonsvermindering.

Chinakenner Carrie Gracie nam zelfs ontslag toen ze ontdekte dat ze tot de helft minder werd betaald dan haar mannelijke collega’s in hetzelfde beroep. Ze kreeg uiteindelijk een uitbetaling, dat ze doneerde aan een goed doel dat zich inzet voor gelijke rechten, en de zender verontschuldigde zich.

Ook Caroline Barlow kreeg 130.000 pond als vergoeding, nadat ze ontdekte dat 15 mannelijke collega’s meer verdienden dan zij in gelijkaardige jobs.