Pieter De Crem: ‘Ik wou geen machteloze voorzitter worden’
Foto: Kris Van Exel

Pieter De Crem is ervan overtuigd dat heel wat CD&V-leden zijn visie op de partij steunen. ‘Maar de partij is nog niet klaar om helemaal te breken met de standen.’

Zondagavond liet ontslagnemend minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem weten geen kandidaat-voorzitter te zijn voor CD&V. Hij had donderdag nochtans een visietekst op de wereld losgelaten, waardoor hij de indruk wekte zich ook kandidaat te stellen. Zonder Hendrik Bogaert en De Crem heeft de rechterflank van CD&V geen kandidaat.

Bent u niet gewoon bang om af te gaan?

Neen, helemaal niet. Ik ben ervan overtuigd dat heel wat leden mijn visie delen. Maar de partij is vandaag niet klaar voor de grote veranderingen die ik voor ogen heb.

Is dat geen flauwe uitvlucht?

Ik wil een radicale breuk met de oude structuren, een radicale breuk met de standen en evolueren naar een democratische unie gebaseerd op basis van individueel lidmaatschap en engagement. Maar een partij is meer dan een voorzitter alleen. De rest van de partijtop moet ook mee willen. Vandaag is er geen geëffend parcours waarbij die structuren op de schop kunnen.

Maar als voorzitter hebt u toch net de teugels in handen?

Ik pas voor een machteloos voozitterschap omdat de secundaire voorwaarden niet vervuld zijn. In alle partijen is ook altijd een stuk onzichtbare macht. Ik wil geen gedoogde waterdrager van de partij zijn. Maar ik ben ervan overtuigd dat de politieke realiteit de partijrealiteit zal inhalen. Maar men wil nu blijkbaar de ernst nog niet inzien.

Na het afhaken van Bogaert is de rechterflank van de partij niet vertegenwoordigd.

Het klopt dat wij over heel wat zaken op dezelfde lijn zitten. Maar ik kan je niets zeggen over Hendriks beweegredenen. Daarvoor moet je bij hem zelf zijn.

Wie van de zeven kandidaten sluit het dichtst bij uw visie aan?

Ik kijk uit naar de debatten tussen de kandidaten. Vandaag zie ik alleen een matige inhoudelijke positionering die ver van mijn visie staat.