Bercow staat nieuwe stemming over Brexit-akkoord vandaag niet toe
John Bercow. Foto: AP

Het Lagerhuis zal vandaag niet opnieuw stemmen over het Brexit-akkoord van premier Boris Johnson. Dat heeft parlementsvoorzitter John Bercow bekendgemaakt. Volgens hem was er zaterdag al een stemming, en zou het in strijd zijn met de regels om zo snel opnieuw over hetzelfde te stemmen.

Na het gezichtsverlies van afgelopen zaterdag hoopte Johnson dat het Lagerhuis vandaag wél zou stemmen over het Brexit-akkoord dat hij onlangs bereikte met Brussel. Die stemming kon zaterdag niet doorgaan omdat 322 parlementsleden zich schaarden achter een amendement van Tory-parlementslid Oliver Letwin. Volgens dat amendement moet het met Brussel bereikte akkoord eerst in lokale wetgeving worden omgegoten, voor het kan worden aangenomen door het parlement. 

Bercow oordeelde echter dat er zaterdag reeds een stemming was en dat die niet zo snel kan worden overgedaan, omdat dat in strijd zou zijn met de parlementaire regels.

De parlementsvoorzitter stelde voor dat de regering eerst de in lokale wetgeving omgegoten versie van het Brexitakkoord indient bij het parlement. 'Kort gesteld, wat hier nu ter stemming voorligt, is net hetzelfde als waarover zaterdag al een besluit genomen is. Ook de omstandigheden zijn dezelfde', zei Bercow. 'Ik oordeel dat we hierover dus niet kunnen debatteren. Het zou repetitief en chaotisch zijn om dat te doen.'

Race tegen klok

De regering-Johnson was op zich al van plan om de wetgeving die voortvloeit uit het echtscheidingsakkoord vandaag al naar het Lagerhuis te sturen. Door het tempo hoog te houden, hoopt Johnson nog steeds op 31 oktober uit de EU te kunnen stappen. Wellicht zal de regering vragen om dan later deze week al een principestemming te houden, die in de feiten zou neerkomen op een stemming voor of tegen het Brexit-akkoord. Vindt Johnson een meerderheid, dan zal hij wellicht alles in het werk stellen om alle wetgeving tijdig door het parlement te krijgen, zodat de Brexit mét akkoord op 31 oktober een feit is.

Maar ook oppositiepartij Labour, de Noord-Ierse DUP en enkele ‘rebellerende’ Conservatieven zitten niet stil. Zij bereidden meerdere nieuwe amendementen voor op die wetgeving, onder meer over een tweede referendum. Of over een ‘heel zachte’ Brexit, waarbij het Verenigd Koninkrijk in een douane-unie met de Europese Unie zou blijven. Op die manier hopen ze dat Johnson de Brexit niet meer kan uitvoeren op de wijze zoals hij dat zou willen.

Druk overleg

Ook in Brussel werd maandag druk overlegd. Een woordvoerder van de Europese Commissie zei maandagochtend dat het uitstelverzoek van Johnson formeel in behandeling is genomen, ook al was het niet ondertekend.

Europees president Tusk overlegde dan weer met de leiders van de andere EU-lidstaten, tegelijkertijd zat Europees hoofdonderhandelaar Michel Barnier in Straatsburg samen met de Brexit-commissie van het Europees Parlement.