Voyeur HoGent krijgt 30 maanden cel met probatie-uitstel
Foto: JDU

De Gentse voyeur, Mike D.B. (42), die maandenlang vrouwen heeft gefilmd in de kleedruimtes van het sportcomplex van HoGent, heeft in de Gentse rechtbank een celstraf van 30 maanden met probatie-uitstel gekregen. ‘Hij heeft ons vertrouwen misbruikt’, verklaarde een van zijn slachtoffers.

De rechtbank oordeelde dat de feiten bewezen zijn, ‘Alles diende louter tot de bevrediging van zijn lusten. Hij trok ook foto’s onder de rok van nietsvermoedende vrouwen. Bij de slachtoffers zaten ook twee zestienjarige meisjes. De privacy en veiligheidsgevoel van de slachtoffers zijn geschonden. Deze feiten zijn bijzonder ernstig en zorgen ervoor dat sommige slachtoffers zich nooit meer veilig zullen voelen als ze zich douchen.’ D.B. had een blanco strafblad en heeft zelf stappen ondernomen om zich psychologisch te laten begeleiden. Aan de slachtoffers heeft hij al 19.000 euro overgemaakt.

Voor de rechtbank is de man schuchter, ineengedoken en stil. D.B. werd in maart vorig jaar ontmaskerd als een voyeur die al maanden stiekem vrouwen filmde in de kleedruimtes van het sportcomplex van HoGent. Hij zette denigrerende commentaren bij de perverse beelden en verspreidde ze onder de naam dgreedb op een voyeuristisch forum. ‘Mike heeft ons vertrouwen misbruikt’, verklaarden de slachtoffers in de rechtbank.

Seksuele afwijking

Het openbaar ministerie vorderde dertig maanden celstraf met probatie-uitstel. ‘De privacy van de slachtoffers is geschonden, hun vertrouwen is geschaad. Het is duidelijk dat de beklaagde worstelt met een seksuele afwijking. Daar moet een degelijke straf tegenoverstaan.’ De rechtbank volgde de vordering. Hij moet zich verder laten begeleiden voor zijn seksuele afwijking. Daarnaast mag hij niet meer in contact komen met onderwijsinstellingen en verenigingen waar minderjarigen zitten.

De advocate van D.B. zocht de oorzaak van de feiten in zijn ongelukkige jeugd. ‘Hij trok zich terug in een eigen, controleerbare fantasiewereld waar wij geen vat op hebben’, pleitte Sofie Vermeir.

Naar eigen zeggen ziet Mike D.B. in dat hij fout was. ‘Wat ik heb gedaan, is verwerpelijk. Ik kan alleen maar mijn oprechte excuses aanbieden.’