Tikfoutje op vliegticket rechtzetten? ‘Kosten buiten alle proportie’
Foto: IMAGEGLOBE

Wie een vliegticket boekt en bij de reservering per ongeluk een foutje tikt in zijn of haar naam, moet tot 160 euro ophoesten om dat te verbeteren. Deze praktijk is illegaal, zegt consumentenorganisatie Test Aankoop in Het Laatste Nieuws.

Test Aankoop heeft tien luchtvaartmaatschappijen een ingebrekestelling gestuurd met het verzoek binnen de 15 dagen een einde te maken aan deze praktijk. ‘Zo niet zullen wij de zaak aanhangig maken bij de bevoegde rechtbank’, zegt Simon November van Test Aankoop.

Het gaat om Alitalia, American Airlines, Brussels Airlines, British Airways, Emirates, Iberia, Lufthansa, TAP Air Portugal, Ryanair en Vueling.

De meeste luchtvaartmaatschappijen voorzien de mogelijkheid om typefouten recht te zetten op voorwaarde dat hiervoor een bepaald bedrag wordt betaald. Dat is zo bij Brussels Airlines (25 euro om tot twee karakters te wijzigen) en Ryanair (115 of 160 euro).

Test Aankoop noemt de kosten ‘buiten alle proportie’. ‘Deze praktijk is niet meer dan een extra bron van inkomsten voor luchtvaartmaatschappijen en heeft niets te maken met een extra dienstverlening voor de passagier’, zegt November.