Sven Nys: “Wat nu gebeurt is op lange termijn de dood van onze sport”
Foto: BELGA

Onvrede in veldritland waar zondag verschillende tenoren hun ongenoegen uitten over de vernieuwde wereldbeker die er vanaf volgend seizoen zit aan te komen. Sven Nys noemt de manier waarop internationale wielerunie UCI de zaken nu aanpakt onomwonden “op lange termijn de dood van de sport”, winnaar Eli Iserbyt waarschuwt dat het “zonde is dat de cross zal worden leeg geperst door één superklassement”.

LEES OOK. Eli Iserbyt is nu ook oppermachtig in Bern en pakt drie op drie in Wereldbeker: “Had nog een extra ronde ingecalculeerd”

Volgend jaar wordt de Wereldbeker veldrijden uitgebreid naar zestien manches, in een regie van Flanders Classics. Maar de organisatoren weten nog van niks. “De UCI beloofde ons vorig jaar nochtans dat in de zomer alles duidelijk zou zijn. Organiseren wordt steeds onzekerder”, aldus Christian Rocha namens de Wereldbeker in Bern bij Veldritkrant.be. “Elke dag verliezen we tijd. De deals met grote sponsors worden nu afgesloten. We zijn oktober en we weten niets. We willen deze wereldbeker de komende jaren naar Bern blijven brengen, maar op deze manier wordt het elke dag meer onzeker. We willen duidelijkheid. Zestien wedstrijden? Wie kan dat betalen. Ik sprak met verschillende niet-Belgische renners en zij bevestigden me allemaal dat het financieel haast onmogelijk is. De waarde van de wereldbeker daalt voor ons ook.”

Eli Iserbyt won zondag de wereldbeker in Bern. Hij stak na afloop de organisatoren een hart onder de riem. “Cross zoals cross moet zijn! Waar het sportieve op nummer één staat. Inkom €0 ook al komt de organisatie €15.000 te kort om af te geven aan de UCI. Volgend jaar is zowel voor ons als voor hen een vraagteken. Zonde dat deze sport leeg geperst zal worden door één superklassement”, zei de winnaar op Twitter.

 

 

Hij werd daarin bijgetreden door Sven Nys. “Organisatoren verdienen meer respect. Wat er nu gebeurt op lange termijn de dood van onze sport. Er is geen respect. Ik ben blij dat de eerste organisator aan de alarmbel trekt.” Nys stelt zich ook de vraag hoe de kalender er volgend jaar zal uitzien. “Wat met klassiekers op de kalender? Diegem, Zonhoven , Koppenberg, Loenhout: iedereen is zijn datum kwijt of wordt gedwongen goed te betalen en dan mag je Werelbeker worden. #fail Het is hoog tijd dat er duidelijkheid komt!”

 

 

 

 

Ook andere crossers zoals Toon Aerts, Quinten Hermans, Staive Chainel en Daan Soete namen het op sociale media op voor de organisatie van Bern.