Zeker vier doden in Bangladesh tijdens betoging tegen beledigen profeet
Politieagenten in Bangladesh (archiefbeeld) Foto: AP

Zeker vier mensen zijn om het leven gekomen tijdens een woelige betoging in Bangladesh toen de politie het vuur opende op de manifesterende moslims. Zij waren op straat gekomen nadat er op de socialemediawebsite Facebook beledigingen waren verschenen aan het adres van de profeet Mohammed.

Zowat 20.000 moslims eisten in de stad Borhanuddin, op het Bengalese eiland Bhola, dat de jonge hindoe zou worden geëxecuteerd op wiens profielpagina de beledigende uitspraken waren geplaatst. De politie kon naar eigen zeggen niet anders dan het vuur openen om zich te verdedigen. Vanuit de menigte werd immers met stenen gegooid.

‘Er vielen zeker vier doden en een vijftigtal gewonden’, verklaarde de lokale politie-inspecteur. Eerste minister Sheikh Hasina riep intussen op tot kalmte. Volgens haar werd de Facebookaccount van de hindoe door een moslim overgenomen, ‘om leugens te verspreiden’.

Onlineboodschappen die als blasfemie worden ervaren, leiden wel vaker tot onlusten in Bangladesh. Negentig procent van de 168 miljoen inwoners is moslim.