Stevige groene winst voorspeld in Zwitserse verkiezingen
Regula Rytz, voorzitster van de Groene partij in Zwitserland, reageert verheugd op de eerste verkiezingsuitslagen. Foto: AFP

De twee groene partijen worden zoals verwacht de grote winnaars van de parlementsverkiezingen in Zwitserland. Dat voorspelt de nationale omroep in de eerste nationale projectie voor het parlement.

Volgens de omroep zou de rechts-populistische SVP/UDC de grootste partij blijven met 26,3 procent van de stemmen. Dat is wel een verlies van 3,1 procentpunt tegenover de verkiezingen van 2015.

De grote winnaars zouden de groene partijen worden. De Groenen (GPS/PES) zouden 5,6 procentpunt winnen en groeien tot 12,7 procent, hun beste resultaat ooit. Daarmee zouden ze de vierde partij worden in Zwitserland, voor de christendemocraten (PDC/CVP) die op 12 procent zouden uitkomen. De tweede groene partij, de groen-liberale partij (GLP/PVL), zou 3 procentpunt winnen tot 7,6 procent.

Eerste keer sinds 1959

De socialistische PS/SP zou 2,3 procentpunt verliezen en terugvallen tot 16,5 procent, terwijl de rechtse liberaal-radicale partij (PLR/FDP) 1,2 procentpunt lager zou gaan tot 15,2 procent.

Als de Groenen inderdaad de vierde partij worden in Zwitserland, maken ze kans om een minister te leveren. Het zou dan de eerste keer zijn sinds 1959 dat een nieuwe partij haar intrede doet in de Zwitserse regering.