Vierhonderd betogers in Brussel voor zwarte mars
Foto: put

Exact 23 jaar na de witte mars door Brussel vindt in de hoofdstad een zwarte mars plaats. Aanleiding daarvoor is de beslissing dat Michel Lelièvre, een handlanger van Marc Dutroux, vervroegd kan vrijkomen.

Lelièvre kreeg in 2004 25 jaar cel als lid van de bende-Dutroux. Hij werd toen schuldig bevonden aan een lange reeks aanklachten, waaronder die van foltering en opsluiting van vier meisjes, waarvan er twee het met de dood bekochten. Op 30 september dit jaar besliste de strafuitvoeringsrechtbank dat Lelièvre vervroegd kan vrijkomen, op voorwaarde dat hij binnen zes maanden een woning kan vinden.

‘Deze man mag nooit onze buur worden’, staat op de Facebookpagina van de zwarte mars. ‘Wij zijn het niet eens met zijn vrijlating. Wij vrezen voor de veiligheid van onze kinderen en kleinkinderen.’

De initiatiefnemers vrezen ook dat Marc Dutroux ooit voorwaardelijk zal vrijkomen. Zijn advocaten zeiden al dat ze hopen dat in 2021 te bewerkstelligen. Eind deze maand beslist de Brusselse strafuitvoeringsrechtbank of er een nieuw psychiatrische onderzoek moet komen van Dutroux.

Op 20 oktober 1996 trokken zowat 300.000 mensen door de straten van Brussel, in de nasleep van de affaire-Dutroux. Ze eisten onder meer een betere werking van politie en gerecht. Het was een van de grootste betogingen uit de Belgische naoorlogse geschiedenis.