Schandalige elleboogstoot op WK rugby kost Frankrijk plaats in de halve finale
Foto: REUTERS

Op het WK rugby in Japan heeft Wales zich zondag geplaatst voor de halve finales. In het Oita Stadium haalden de Welshe rugbyers het na een spannende wedstrijd met 20-19 van Frankrijk. Bij de rust stonden de Fransen 10-19 voor, maar na onder meer de uitsluiting van de Fransman Sébastien Vahaamahina kon Wales de scheve situatie nog recht trekken.

Over de rode kaart van Vahaamahina was er geen discussie. De Fransman deelde een bijzonder stevige elleboogstoot uit in het gezicht van Wales-flankspeler Aaron Wainwright. De videoref was onverbiddelijk. Ook de Franse bondscoach betwiste de beslissing niet. “De uitsluiting was terecht. Ik denk dat het een reflex was, maar ik heb geen probleem met de beslissing.”

Volgende week zondag speelt Wales om een plek in de finale tegen Zuid-Afrika. De andere halve finale wordt een duel tussen titelverdediger Nieuw-Zeeland en Engeland. De All Blacks versloegen zaterdag in hun kwartfinale vlot Ierland met 46-14. Engeland ging met 40-16 voorbij Australië, vier jaar geleden WK-finalist tegen Nieuw-Zeeland.