In de Chileense hoofdstad Santiago zijn manifestanten opnieuw de straten op getrokken, na al dagen van gewelddadige protesten. Bij het geweld zijn in totaal al 11 mensen om het leven gekomen in de Metropolitane Regio Santiago.

In een kledingfabriek vielen vijf doden bij een brand. Het gebouw werd geplunderd bij de gewelddadige rellen die uitbraken in het Zuid-Amerikaanse land. 'Vijf lichamen zijn aangetroffen in de fabriek als gevolg van de brand', verklaarde de brandweercommandant van Santiago, Diego Velasquez, aan lokale media.

In de nacht van zaterdag op zondag kwamen al twee personen om bij een brand in een supermarkt, die ook geplunderd werd door manifestanten. Eerst was er sprake van drie doden, maar die balans is later bijgesteld. In totaal zijn al elf mensen omgekomen. 

Het is al dagenlang erg onrustig in Chili door protesten tegen tariefverhogingen voor de metro. Vrijdag had de president nog de noodtoestand in Santiago uitgeroepen en had de vervoersmaatschappij aangekondigd dat het hele netwerk tot zeker maandag stil zal liggen.

Opschorten

De Chileense regering besliste ondertussen om de tariefverhogingen voor de metro op te schorten. Dat heeft president Sebastian Pinera bekendgemaakt in een televisietoespraak.

Volgens de president moet er een noodwet komen om de tariefverhoging terug te draaien en zullen er gesprekken plaatsvinden over deze ‘moeilijke situatie’.

‘De prioriteit van onze regering is het verzekeren van de openbare orde en de veiligheid van de Chilenen’, aldus Pinera. Hij erkende dat de manifestanten ‘goede redenen’ hebben om te protesteren. ‘Maar niemand, niemand, heeft het recht te reageren met brutaal illegaal geweld zoals diegenen die meer dan 78 metrostations in Santiago hebben verwoest, in brand gestoken of beschadigd.’

Zaterdag liet de generaal van het leger, die verantwoordelijk is voor de veiligheid van Santiago, weten dat er een avondklok van kracht gaat in de Chileense hoofdstad. ‘Na analyse van de situatie en de excessen die vandaag hebben plaatsgevonden, heb ik besloten de vrijheden en verkeer op te schorten met een avondklok’, zei generaal Javier Iturriaga del Campo.

De avondklok gaat van kracht van 22 uur tot 7 uur lokale tijd.