Boris Johnson vraagt EU dan toch om uitstel Brexit
Boris Johnson (links) en Europees Commissievoorzitter Juncker Foto: Photo News

Europees president Donald Tusk heeft zaterdagavond laat een brief van de Britse premier Boris Johnson ontvangen, waarin die vraagt om een uitstel van de Brexit. Een grote ommekeer: tot zaterdagmiddag zei Johnson nog dat er geen sprake van was dat hij ooit zou 'onderhandelen' over uitstel. De EU-ambassadeurs van de resterende lidstaten van de Europese Unie zien elkaar zondagochtend al om te praten over de formele vraag van Londen.

‘Ik ga nu de leiders van de EU raadplegen om na te gaan hoe we hierop kunnen reageren’, reageert Tusk op Twitter. Die consultatieronde zou meerdere dagen in beslag kunnen nemen. De datum die nu al wordt genoemd als meest voor de hand liggende Brexit-deadline is 31 januari 2020. 

Johnson ondertekende de brief weliswaar niet, zo blijkt uit een kopie die circuleert op Twitter. Bovendien werd geen origineel verzoekschrift naar Tusk gestuurd, maar een fotokopie ervan.

Er zijn ook twee andere documenten aan het schrijven toegevoegd. Ten eerste een tekst van Johnson waarin hij stelt dat een uitstel van de Brexit een fout zou zijn. Hij houdt namelijk nog steeds vol dat hij de Brexit op 31 oktober kan verwezenlijken. 'Verder uitstel zou alleen maar de belangen van de EU en het Verenigd Koninkrijk schaden, en onze relatie schade berokkenen', klinkt het.

Ten tweede is er een toevoeging van Tim Barrow, de diplomaat die Londen vertegenwoordigt in Brussel, die uitdrukkelijk wijst op de resultaten van de stemming van de Britse parlementsleden zaterdag.

Johnson had gezworen nooit om uitstel van de Brexit te vragen. Sterker nog: hij zei begin september zelfs dat hij 'nog liever dood in een gracht lag', dan om uitstel te moeten vragen. Maar zaterdagavond zag hij geen andere keus. Het Britse parlement besliste eerder die dag namelijk om de definitieve stemming over het echtscheidingsakkoord met de Europese Unie uit te stellen. Wettelijk gezien had Johnson daardoor geen andere keus dan om uitstel te vragen.

Tusk 

Europees president Donald Tusk zei zaterdagavond dat hij de leiders van de EU-lidstaten zou consulteren over de vraag. De ambassadeurs van de 27 lidstaten verzamelen zondagochtend al in Brussel.

Die meeting zou vooral gaan over de voorbereiding van de ratificatiestemming van de brexit-deal in het Europees Parlement, dat volgende week in plenaire zitting bijeenkomt in Straatsburg. Maandag zullen parlementsvoorzitter David Sassoli en de voorzitters van de verschillende politieke groepen alvast overleggen over de gebeurtenissen van zaterdag in Londen.