Het Britse parlement heeft zaterdag besloten om nog niet te stemmen over het echtscheidingsakkoord met de Europese Unie. Daardoor zou premier Boris Johnson gedwongen worden om aan zijn Europese ambtgenoten nieuw uitstel voor de Brexit te verzoeken. Dat weigert hij echter.

Het parlement schaarde zich met 322 tegen 306 stemmen achter een amendement van parlementslid Oliver Letwin. Dat stelt dat de goedkeuring van het echtscheidingsakkoord wordt ingehouden tot de deal is omgezet in Britse wetgeving.

Dat zou er automatisch voor moeten zorgen dat premier Boris Johnson uitstel voor de Brexit moet vragen aan Brussel. Een eerder aangenomen wet verplichtte hem daar namelijk toe indien zaterdag geen akkoord werd goedgekeurd, zoals ook is gebeurd. Maar Johnson weigert dat.

‘Ik ga niet met de Europese Unie onderhandelen over uitstel en de wet verplicht me ook niet om dat te doen’, zei Johnson zaterdag na de stemming in het Britse parlement. 'Helaas was er nu weer geen meaningful vote. Maar we gaan nog steeds voor een Brexit op 31 oktober. Verder uitstel zou namelijk heel erg slecht zijn voor ons land.'

Verder zei Johnson dat hij de wet die de deal omzet in Britse wetgeving volgende week in het parlement zal indienen. Zo hoopt de conservatieve premier alsnog tegen 31 oktober met zijn akkoord uit de Europese Unie te vertrekken.

De Conservatieve partij herhaalde zaterdagmiddag ook nog eens in een tweet dat 'de eerste minister niet om verder uitstel van de Brexit zal vragen'.