Akkoord over arbeidsvoorwaarden overgenomen werknemers Thomas Cook: zelfde loon, minder maaltijdcheques
Foto: REUTERS

Er is een akkoord bereikt over de loon- en arbeidsvoorwaarden voor de voormalige Thomas Cook-werknemers die normaal gezien vanaf maandag een zestigtal Neckermann-reisbureaus zullen bemannen. Overnemer Wamos neemt de oude regelingen grotendeels over.

‘Het klopt dat er een akkoord is’ over de loon- en arbeidsvoorwaarden, zegt Frédéric Van Waeijenberge, de commercieel directeur van Wamos Benelux. Dat is de dochteronderneming van Wamos die 62 van de 91 reiswinkels van het teloorgegane Thomas Cook Retail België en ongeveer 200 van de 500 werknemers een doorstart geeft.

Volgens Van Waeijenberge volgen de overeengekomen voorwaarden in grote lijnen de regelingen die bestonden bij het teloorgegane Thomas Cook Retail Belgium.

Dat zegt ook Katrien Degryse van de socialistische bediendebond BBTK. Volgens de vakbondsvrouw behouden de werknemers hun anciënniteit en brutoloon, en blijven ook de regelingen rond bijvoorbeeld hospitalisatieverzekering en tijdskrediet dezelfde. De waarde van de maaltijdcheques zou wel dalen, en de vroegere bonussen per afdeling zouden worden vervangen door een collectieve bonusregeling.

Het akkoord over de loon- en arbeidsvoorwaarden was een van de laatste losse eindjes in de aanloop naar de geplande heropening van 62 reisbureaus onder het Neckermann-logo en de Neckermann-website maandag. Intussen is bijvoorbeeld ook Wamos Benelux officieel opgericht, sinds vrijdag. De nieuwe onderneming start met een kapitaal van 1 miljoen euro, zo staat in de Kruispuntbank van Ondernemingen.

‘Alles lijkt op schema te zitten om maandag inderdaad te kunnen opstarten’, aldus Van Waeijenberge. ‘Alle aandacht is de voorbije dagen gegaan naar het akkoord, de contracten van de werknemers en het technische luik.’

Aan dat laatste element wordt nog volop gewerkt. Wamos had gehoopt te kunnen beginnen op de informaticastructuur van het vroegere Thomas Cook, maar die werd afgesloten. Nu moet er een volledig nieuwe structuur op poten worden gezet. Het zal daarvan afhangen of de reisbureaus en de website maandag inderdaad werken, of dat er toch nog uitstel komt.

Wamos Benelux zal onder de merknaam Neckermann in eerste instantie pakketreizen, hotelverblijven, vliegtickets en rondreizen aan de man brengen van andere spelers, zoals Corendon, Pegase, Club Med en MisterFly.