Vader van mysterieus gezin ‘emigreerde’ in 2009
Foto: Photo News

De vader van het gezin dat afgelopen week werd gevonden in een boerderij in het Drentse Ruinerwold, schreef zich in 2009 uit bij de gemeentelijke administratie. Hij meldde dat hij was geëmigreerd. Dat bevestigt het Openbaar Ministerie.

De vader van het gezin, in Nederlandse kranten Gerrit Jan van D. genoemd, schreef zich in 2009 uit bij de gemeentelijke diensten. Dat berichtte het Nederlandse dagblad De Stentor en het nieuws werd nadien bevestigd door het Openbaar Ministerie.

Dat verklaart waarom eerder bekend raakte dat de man en de zes meerderjarige kinderen niet geregistreerd waren.

Het gezin werd begin deze week gevonden in een verborgen ruimte van de woning, nadat de 25-jarige zoon zijn verhaal had gedaan in een café in Ruinerwold. Ze leefden negen jaar in afzondering. De 67-jarige vader en de 58-jarige huurder van het pand, Oostenrijker Josef B., zijn aangehouden en zitten vast.

Geldhond

Ook zaterdag is weer onderzoek gedaan in en bij de boerderij, onder meer met een zogeheten geldhond. Er is geen extra geld gevonden, aldus het OM. Eerder was in de woning een groot geldbedrag gevonden. De herkomst daarvan wordt onderzocht.

Het luchtruim in de omgeving van de boerderij is dicht, om te voorkomen dat er met drones beelden worden gemaakt. In Staphorst is een stuk grond afgezet dat eigendom zou zijn van de vader, volgens het OM om onbevoegden weg te houden.