camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Ondanks het agressieve en anti-elitaire karakter van de gele hesjes is hun protest opvallend snel door de elites opgepikt. afp

Op de kop

Burgerlijke ongehoorzaamheid is efficiënt om een thema op de politieke agenda te krijgen, schrijft Tom Naegels. Het probleem is dat sommige thema’s al veertig jaar op die agenda staan.

De wet overtreden helpt wel

In de winter van vorig jaar, toen het verzet van de gele hesjes in Frankrijk zijn kookpunt bereikte, nam Mia Doornaert het voor hen op. Hoewel de protesten al meerdere malen ontaard waren in zwaar geweld, met brandstichtingen en plunderingen, noemde ze die ‘een schreeuw om respect’ (DS 13 december 2018). In de nieuwe economie was er voor mensen als de hesjes, ­lageropgeleide blanken uit de provincie, almaar minder plaats, analyseerde ze. Cultureel raakten ze gemarginaliseerd. Als ze klaagden over migratie, werden ze racisten genoemd. Natuurlijk keurde haar column het geweld niet goed –in een halve zin, middenin, werd het ‘onaanvaardbaar’ genoemd – maar als je de context in acht neemt, zo was de boodschap, dan snap je toch dat er al eens een Tesla in de fik gaat?

De podcasts van De Standaard