Lotte Kopecky komt zwaar ten val op het EK baanwielrennen, maar rijdt toch nog naar een tiende plaats in het omnium
Kopecky (op haar buik vooraan) kwam onder een fiets terecht. Foto: Photo News

Lotte Kopecky is vrijdag tiende geworden in het omnium op het EK baanwielrennen in het Nederlandse Apeldoorn. Onze landgenote sprokkelde over vier disciplines 87 punten. De Nederlandse Kirsten Wild verlengde voor eigen publiek haar Europese titel met 116 punten. Op het podium werd de wereldkampioene in het omnium geflankeerd door de Britse Laura Kenny (114 ptn) en de Wit-Russische Tatsiana Sharakova (112 ptn).

Kopecky opende in de namiddag met een elfde plaats op de scratch (7,5 km). Het niet-olympisch nummer werd na 30 ronden gewonnen door de Britse Laura Kenny. In de daaropvolgende tempowedstrijd (7,5 km) mengde Kopecky zich niet in de tussensprints, maar in de eindsprint werd ze vijfde. Daardoor eindigde de Antwerpse op de twaalfde plek. In een incidentrijke afvallingskoers kwam Kopecky ‘s avonds zwaar ten val, waarna ze vrede moest nemen met de negende plek.

Lotte Kopecky komt zwaar ten val op het EK baanwielrennen, maar rijdt toch nog naar een tiende plaats in het omnium
Foto: Photo News

Titelverdedigster en publiekstrekker Kirsten Wild nam dankzij haar zege in de afvalling de leiding voor de afsluitende puntenkoers (10 km). Daarin slaagde Kopecky erin een ronde te pakken, maar in het klassement geraakte ze niet meer weg van de tiende plek.

In de strijd voor Europees goud trok Wild aan het langste eind. Het is al haar tweede titel in Apeldoorn, na ook de zege in de afvallingskoers.

 

 

De Vylder eindigt als achtste

Lindsay De Vylder is vrijdag als achtste geëindigd in het omnium op het EK baanwielrennen in het Nederlandse Apeldoorn. De Europese titel ging naar vicewereldkampioen Benjamin Thomas uit Frankrijk.

De Vylder startte sterk in de niet-olympische scratch (10 km) met een zesde plek op 21 deelnemers. De 24-jarige Oost-Vlaming mengde zich in de tempokoers (10 km) niet in de tussenspurt. Aan zijn zevende plek aan de eindstreep hield onze landgenoot een elfde plek over. In de afvallingskoers liet De Vylder zich halverwege verrassen, waardoor hij vrede moest nemen met de twaalfde plek. Onze landgenoot speelde geen rol van betekenis in de afsluitende puntenkoers (15 km), waardoor hij uiteindelijk met 89 punten op de achtste plaats strandde in de eindstand.

In de strijd om het goud stond er geen maat op Benjamin Thomas. De 24-jarige Fransman nam de leiding na de tempokoers en bouwde zijn voorsprong op de concurrentie verder uit in de afvalling en de puntenkoers. Met 173 punten had de wereldkampioen van 2017 een mooie voorsprong op de Deen Lasse Norman Hansen (163 ptn) en de Brit Oliver Wood (150 ptn). Olympisch kampioen Elia Viviani (123 ptn) werd zesde.