Trump: ‘Europese landen willen eigen Syriëstrijders terughalen’
Foto: Photo News

De Amerikaanse president Donald Trump beweert op Twitter dat ‘sommige Europese landen’ bereid zijn om IS-strijders terug naar hun thuisland te brengen. Dat België daarbij hoort, wat The Guardian beweert, wordt nergens in regeringskringen bevestigd.

‘Er wordt grote vooruitgang geboekt’, tweet Trump. Voor het eerst zijn sommige Europese landen volgens de Amerikaanse president bereid om Syriëstrijders uit de conflictzone te repatriëren.

 

Volgens de Britse krant The Guardian zouden België, Frankrijk en Duitsland gebruik willen maken van het staakt-het-vuren de komende vijf dagen om eigen burgers die gelinkt worden aan IS uit Syrië te evacueren. Maar dat wordt dus niet bevestigd in regeringskringen. 'Het is het eerste wat we er over horen', klinkt het bij een regeringsbron. Ook het kabinet van Koen Geens (CD&V) zegt dat het daar geen informatie over heeft. 

Het standpunt van de federale regering is tot nu toe dat IS-strijders ter plaatse door een nog op te richten internationaal tribunaal moeten berecht worden. Door de inval van Turkije in het noordoosten van Syrië kwam dat standpunt onder druk te staan.

Deze week raakte bekend dat twee Belgische Syriëstrijders ontsnapt zijn uit een gevangenis in Noord-Syrië. Veiligheidsdiensten gaan ervan uit dat het om Yassine Cheikhi en en Mohamed Botachbaqut gaat. Ook acht IS-vrouwen en hun kinderen ontsnapten uit een kamp. Minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid Pieter De Crem (CD&V) bleef deze week achter de berechting ter plaatse staan.