Eenentwintig huiszoekingen in kader van dossier Nethys
Foto: belga

Het parket-generaal van Luik heeft vrijdag eenentwintig huiszoekingen uitgevoerd in het dossier Nethys. De raad van bestuur verbrak eerder vandaag de contracten van de topmensen Bénédicte Bayer, Stéphane Moreau en Pol Heyse.

Procureur-generaal Christian De Valkeneer bevestigde aan meerdere Franstalige media de huiszoekingen. De zetel van de intercommunale in de rue Louvrex in Luik was een van de 21 bezochte plaatsen, net als de woningen van gewezen afgevaardigd bestuurder Stéphane Moreau en de Luikse zakenman François Fornieri.

Deze huiszoekingen, uitgevoerd door de Centrale Dienst voor de Bestrijding van Corruptie, volgen op de strafklacht van voogdijminister Pierre-Yves Dermagne (PS) in het dossier rond de verkoop van activa van Nethys, de operationele poot van de intercommunale Enodia (het vroegere Publifin). Er zijn vermoedens van misbruik van vertrouwen, onwettige belangenneming en bendevorming.

De raad van bestuur van Nethys heeft donderdag de contracten van de drie toplui die onder vuur lagen onmiddellijk en zonder vergoeding verbroken. Renaud Witmeur zal tijdelijk de functie van algemeen directeur van het bedrijf op zich nemen.

Een gespecialiseerd selectiebureau zal in de arm genomen worden om kandidaten te selecteren voor de functie van bestuurder in de raad.

De Waalse regering vernietigde een tiental dagen geleden de verkoop door Nethys van de filialen Win (IT), Elicio (groene stroom) en Voo (kabelmaatschappij). Win en Elicio zouden worden gekocht door ondernemingen van zakenman François Fornieri, die ook bestuurder is van Nethys.