Meer dan 500.000 Catalanen marcheerden vrijdag naar Barcelona als protest tegen de zware straffen die verschillende separatistische politici gekregen hebben. Na de mars braken er opnieuw rellen uit in het centrum van de stad. Madrid dreigt met zware straffen.

Betogers met maskers zijn voor de vijfde dag op rij in aanvaring gekomen met de politie van Barcelona. Er brak geweld uit tussen radicale separatistische activisten, die barricades opzetten, en de politie, die de demonstranten uiteen probeerde te drijven met rubberen kogels en traangas. Enkele honderden manifestanten gooiden stenen naar de politie en duwden brandende vuilnisbakken op straat. Volgens de politie zijn drie manifestanten, onder wie twee minderjarigen, opgepakt. Een agent raakte gewond. De Spaanse minister van Binnenlandse Zaken Fernando Grande-Marlaska herinnert de gewelddadige betogers eraan dat ze zes jaar cel riskeren. 

De rest van de dag verliep nochtans vreedzaam. Demonstranten in de hele regio blokkeerden de invalswegen naar Barcelona, waar een massamanifestatie werd gehouden. De politie telde 525.000 betogers.

 

Een algemene staking legde vrijdag ook het openbare leven in de regio Catalonië stil. Het leven in en rond Barcelona lag ook volledig stil. In de Seat-fabriek nabij Barcelona werd niet gewerkt, en meerdere vestigingen van de Catalaanse supermarktketen Bonprue bleven dicht. Op de luchthaven van Barcelona werden tientallen vluchten afgelast, vooral van luchtvaartmaatschappijen Iberia en Vueling. De treinen reden normaal, maar in het centrale station van Barcelona werden extra veiligheidspersoneel ingezet.

In Barcelona hadden manifestanten bovendien de toegangen tot de Sagrada Familia,  een van de grootste trekpleisters van de stad, geblokkeerd. 

 

De Spaanse voetbalbond bevestigde dat het duel tussen Barcelona en Real Madrid van 26 oktober wordt uitgesteld uit vrees voor onlusten.

Het Spaanse Hooggerechtshof sprak afgelopen maandag gevangenisstraffen tot 13 jaar uit tegen negen boegbeelden van de Catalaanse separatistische strijd, voor hun rol bij het illegale onafhankelijkheidsreferendum van 1 oktober 2017.

Donderdagavond zijn in Barcelona rellen ontstaan tussen extreemrechtse relschoppers die tegen onafhankelijkheid zijn en Catalaanse separatisten. De politie hield de twee groepen uit elkaar, er vielen geen gewonden.