Regime-Maduro krijgt zitje in VN-Mensenrechtenraad en laat 24 gearresteerde oppositieleden vrij
President Nicolas Maduro. Foto: AFP

Venezuela veroverde donderdag een zitje in de VN-Mensenrechtenraad, dik tegen de zin van verschillende mensenrechtengroepen en van de Amerikanen. Diezelfde dag kondigde de procureur-generaal de vrijlating van 24 politieke gevangenen aan.

Tijdens een geheime stemming door de 193 leden van de VN kreeg Venezuela met 105 stemmen en een rondje applaus één van de twee begeerde zitjes toegewezen. Ook Brazilië haalde een plekje in de Mensenrechtenraad binnen. Costa Rica, dat zich pas deze maand aansloot bij de race, haalde het met 96 stemmen niet.

Niet iedereen is even blij met de komst van Venezuela in de raad. Zowel de Verenigde Staten als verschillende mensenrechtengroepen lobbyden tegen het Zuid-Amerikaanse land. Het beleid van de socialistische president Nicolás Maduro is immers niet onbesproken. 

Sancties en beschuldigen aan het adres van  regering - Maduro

De Verenigde Naties zelf beschuldigden het regime-Maduro eerder dit jaar van executies. Er zouden op grote schaal jonge, dissidente mannen onder valse voorwendselen zijn gearresteerd, ontvoerd of zelfs geëxecuteerd. Vorig jaar werden volgens de VN 5.287 Venezolanen gedood om wat de regering ‘verzet tegen autoriteiten’ noemt. 

Europa legde recent sancties op aan zeven leden van de Venezolaanse veiligheids- en inlichtingendiensten, wegens 'foltering en andere ernstige mensenrechtenschendingen'.

De Verenigde Staten kondigden begin augustus nog een embargo tegen Venezuela af. Daarbij werden de activa van het regime-Maduro in de VS bevroren. De Amerikaanse regering beschuldigt de socialistische president en zijn entourage immers van machtsmisbruik, mensenrechtenschendingen en van gezagsondermijning van zelfverklaard interim-president Juan Guaidó.

Na een stille machtsgreep van Maduro begin dit jaar, riep oppositieleider Juan Guaidó zichzelf uit tot interim-president. Hij werd intussen door meer dan vijftig landen erkend. Onder meer de Verenigde Staten en Canada maar ook verschillende Europese landen zoals Frankrijk, Duitsland, Nederland en Groot-Brittannië staan achter hem. 

Vrijgelaten politici

Onder de vrijgelaten politici bevinden zich onder meer leden van Guaidó's partij, Voluntad Popular. Maar of dat veel betekent, is nog maar de vraag. Sinds de gesprekken in augustus afsprongen, beschouwt Guaidó de vredesonderhandelingen tussen de regering en de oppositie als definitief mislukt.

Maduro bleef echter praten met een minderheidsgroep van oppositie, die zich afsplitste van Guaidó. Zij maakten onderling wel afspraken. In internationale kringen worden die echter veroordeeld, omdat Guaidó er niet bij betrokken was. 

Donderdag beschuldigde Guaidó de regering er nog van een oppositielid te hebben vermoord. Het halfverbrande lichaam van Edmundo Rada, een lokale politicus van Voluntad Popular in de provincie Sucre, werd donderdag aangetroffen langs een snelweg. Hij had ook kogelwonden aan zijn hoofd.