De spoorwegpolitie ligt onder vuur na een racistisch incident. Een jongeman moest zich op de trein van Brussel naar Luik verantwoorden voor zijn ticket. De agent zei meermaals tegen hem dat ‘hij maar terug moest keren naar Kinshasa, als het hem hier niet aanstaat'.

De 23-jarige Joshua moest zich op de trein van Brussel naar Luik verantwoorden voor zijn ticket, dat volgens de treinbegeleider niet geldig was. De jongeman hield echter vol dat zijn ticket wel geldig was. De spoorwegpolitie kwam tussen. Toen ontspoorde de discussie in een racistisch dispuut, dat werd gefilmd door een medepassagier.

De agent van de spoorwegpolitie, die deel uitmaakt van de federale politie, vroeg de identiteitskaart van de jongeman. De agent zei dat hij ‘volgens artikel 43 van het ministerieel besluit te allen tijde een identiteitskaart mag vragen zonder enige reden’. De jongeman stemde in om zijn kaart te geven, maar bedacht zich toen de agent hem antwoordde dat ‘indien het hem niet aanstaat, hij terug kan keren naar Kinshasa’.

De agent herhaalde de zin nogmaals: ‘Als het Belgische systeem u niet aanstaat, kan u nog altijd terugkeren naar Kinshasa, ik heb het nu al drie keer herhaald.’ Uiteindelijk kreeg de jongeman een boete, en werd hij gevraagd uit te stappen.

Zowel de NMBS als de spoorwegpolitie zijn een intern onderzoek gestart. ‘De agent in kwestie is geïdentificeerd en we onderzoeken de context van de feiten’, zegt Yana Verdegem, persattaché van de federale politie.

‘Wij veroordelen alle racistische of discriminerende uitspraken’, zegt NMBS-woordvoerder Bart Crols. Na een eerste onderzoek meldde de NMBS dat de man geen geldig vervoersbewijs op zak had. 'In zo'n geval start de treinbegeleider een procedure om achteraf te betalen, als dat niet op de trein kan. Daar is een identiteitsbewijs voor nodig. Bij een weigering om de identiteit te bewijzen wordt een agent van de spoorwegpolitie ingeroepen. In dit geval was er al een agent aanwezig op de trein, omwille van een eerder incident.'