Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker zegt dat de EU geen uitstel meer wil geven aan het Verenigd Koninkrijk. Michel Barnier, de EU-onderhandelaar voor de Brexit, wees erop dat premier Boris Johnson er vertrouwen in heeft dat hij de deal door het parlement krijgt.

De Commissievoorzitter zei aan journalisten dat hij met Boris Johnson over een eventueel uitstel had gesproken. 'Ik sloot uit dat er een verlenging zou komen. Als we een deal hebben, hebben we een deal, en dan hebben we geen uitstel nodig. Dat is ook het Britse standpunt.'

Het is niet duidelijk of hij in naam van de lidstaten spreekt. Geen uitstel zou betekenen dat de Britse parlementsleden de keuze hebben tussen deze deal of geen deal. Met zijn uitspraak zet hij het Lagerhuis dus onder druk, maar de beslissing over een eventuele verlenging ligt uiteindelijk bij de lidstaten. 

Ondanks het akkoord is een zachte landing voor de Brexit dus helemaal nog niet zeker. Zaterdag komt de belangrijkste horde: het Lagerhuis stemt dan over de Johnson-deal. Daarna moet ook nog het Europees Parlement de overeenkomst ratificeren. ‘Ik denk dat we rond kunnen zijn tegen 31 oktober’, zei Michel Barnier op een persconferentie vanmiddag.

 

 

‘De gesprekken waren soms moeilijk’, aldus Barnier. ‘De burgers waren altijd de prioriteit voor de EU. De onzekerheid heeft te lang geduurd. Er komt nu wettelijke zekerheid voor de burgers.’

 

Over Noord-Ierland zei Barnier: ‘De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk wilden vrede en stabiliteit op het Ierse eiland.’ Hij zei erbij dat ze deze deal die doelen bereikt.

Guy Verhofdstadt, de Brexit-onderhandelaar van het Europees Parlement, spreekt van een 'evenwichtig akkoord'. 'De bal ligt in het kamp van de parlementsleden aan beide kanten van het Kanaal.' Naast het Britse Lagerhuis moet ook het Europees Parlement de tekst goedkeuren.

De Franse president Emmanuel Macron is tevreden dat er een akkoord is gevonden. Hij is er 'redelijk zeker' van dat Johnson een meerderheid zal vinden in het Lagerhuis.

Premier Charles Michel, die voorzitter van de Europese Raad wordt, noemt het akkoord een stap in de goede richting. Maar hij bljift voorzichtig. 'Het is niet de eerste keer dat de Europese Raad een akkoord heeft. 'Het is belangrijk dat we het signaal geven dat de integriteit van de eenheidsmarkt behouden blijft.'

De Ierse premier Leo Varadkar spreekt van een 'goed akkoord' dat erg belangrijk is voor de bedrijven en burgers van de EU en het Verenigd Koninkrijk. 'Het biedt ook een unieke oplossing voor Noord-Ierland, zonder harde grens tussen noord en zuid.'