Op het eerste gezicht lijkt de kans klein dat Boris Johnson zaterdag genoeg steun heeft in het Brits parlement voor zijn deal met de EU. Verkiezingen komen dan erg dichtbij.

De Noord-Ierse DUP heeft in een mededeling bevestigd dat de partij de Brexit-deal van Boris Johnson niet zal goedkeuren in het Lagerhuis. Ook van de oppositie moet Johnson niet veel steun verwachten. De leider van Labour, Jeremy Corbyn, is niet blij met de nieuwe deal.

'Deze voorstellen zijn, volgens ons, niet goed voor het economische welzijn van Noord-Ierland en ze ondermijnen de integriteit van de unie', stelt de DUP. 

En Labour? Labour zou willen stemmen voor een tweede referendum - over de nieuwe deal van Johnson - mocht de premier die optie op tafel leggen. Maar dat is dus nog niet duidelijk. Zaterdag moet het Lagerhuis immers nog stemmen over de deal. Er zal op dat moment ook een mars in Londen plaatsvinden, voor een tweede referendum.

De deal van Theresa May is destijds drie keer weggestemd door het parlement. ‘Het ziet ernaar uit, met wat we nu weten, dat de eerste minister een deal onderhandeld heeft die slechter is dan die van May’, aldus Corbyn. ‘Deze uitverkoop zal ons lang niet verenigen en moet worden afgewezen.'

Nigel Farage, leider van de Brexit-partij, vindt dat de deal geen echte Brexit betekent. En ook Jo Swinson, de leider van de LibDems, wijst het akkoord van Boris Johnson af. 'Hij is teruggekomen met iets dat lijkt op de deal van Theresa May, maar het is een hardere Brexit, het gaat erger zijn voor de economie.'

Toch ziet het er niet zo slecht uit voor Johnson

Laat ons even tellen. Johnson heeft 320 ja-stemmen nodig om de deal door het Lagerhuis te krijgen. Hij is haast zeker van 287 stemmen van zijn partijgenoten. De tien stemmen van de DUP krijgt hij niet. Maar misschien krijgt hij wel de steun van 23 voormalige Tories die uit de partij zijn gestapt en nu als onafhankelijken zetelen. Volgens de BBC gaat hij een aantal van die ex-partijgenoten kunnen overtuigen, maar niet allemaal. Alles samengeteld is dat dus nooit 320 keer 'ja'.

Toch is het niet hopeloos. Want ook bij Labour is niet iedereen even gezagsgetrouw. Ook die partij telt een aantal misnoegde ex-leden in het parlement. Bovendien zijn er ook enkele Labour-MP's die al hebben gezegd dat ze de deal sowieso goedkeuren onder het motto: er is nu een akkoord, laten we het goedkeuren, dan is de hele Brexit-soap eindelijk achter de rug.

Met hoeveel ze zijn, weten we pas zaterdag. Maar spannend wordt het alleszins.

Wat als de deal wordt weggestemd?

Als het parlement het Brexit-akkoord niet goedkeurt, is het trouwens nog niet over en out voor Johnson. De meeste waarnemers verwachten immers dat hij dan meteen nieuwe verkiezingen uitschrijft en zijn deal tot het onderwerp van de verkiezingen maakt. Verkiezingen waarbij hij nog steeds de beste kaarten heeft om te winnen.

En de Brexit? Die krijgt in dat geval allicht enig uitstel ook al zeggen de hoofdrolspelers officieel dat uitstel geen optie is. Want er is immers ook de Benn Act goedgekeurd door het Brits parlement en die zegt dat een Brexit zonder deal, niet mag.
 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig