Soedan stelt ‘permanent staakt-het-vuren’ in
Generaal Abdel Fattah al-Burhan van Soedan (links) wordt verwelkomd door president van Zuid-Soedan Salva Kiir (rechts). Foto: AFP

Soedan heeft woensdag een ‘permanent staakt-het-vuren’ afgekondigd in de conflictzones. Dat doet het net op het moment dat de gesprekken tussen de regering en de Soedanese rebellen zijn afgesprongen nog voor ze goed en wel gestart waren.

De leider van de soevereine raad van Soedan, generaal Abdel Fattah al-Burhan, kondigde het permanente staakt-het-vuren aan in drie conflictzones.

Dat deed hij ‘om te laten zien dat de regering toegewijd is aan de vrede’, verklaarde de soevereine raad, die het land gedurende een overgangsperiode van ruim drie jaar moet leiden naar een burgerlijk bestuur na de val van ex-president Omar al-Bashir. ‘Het staakt-het-vuren is van kracht sinds de ondertekening van deze verklaring.’

Na de afzetting van al-Bashir werd al een niet-officiële wapenstilstand ingesteld.

Er is een nieuwe overgangsregering ingesteld die zich bezighoudt met het dagelijkse bestuur. Die regering leidt ook de vredesgesprekken met de Soedanese rebellengroepen, die maandag officieel zijn gestart in Juba, de hoofdstad van Zuid-Soedan. Maar die onderhandelingen werden al opgeschort nog voor ze begonnen waren nadat een van de rebellengroeperingen de regeringstroepen ervan beschuldigt haar posities te hebben aangevallen in de provincie Janub-Kordofan.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig