De 27 lidstaten van de Europese Unie hebben hun goedkeuring gegeven aan de nieuwe Brexit-deal tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU. De Britse parlementsleden krijgen echter het laatste woord. Vraag is of de deal een stemming in het Lagerhuis zal overleven. Boris Johnson is alvast optimistisch.

De 27 Europese lidstaten hebben, zoals verwacht, unaniem hun fiat gegeven voor de nieuwe Brexit-deal. 'Deze deal staat ons toe om chaos te vermijden', aldus Europees president Donald Tusk op een persconferentie.

'We zijn triest dat het Verenigd Koninkrijk ons verlaat. Ik zal altijd een persoon blijven die voorstander is van remain (in EU blijven). Als het Verenigd Koninkrijk op een dag beslist om terug te keren, zal onze deur altijd openstaan.' De regeringsleiders hopen dat op 1 november de onderhandelingen over de toekomstige relatie tussen de EU en het VK kunnen beginnen.

'Geweldige nieuwe deal'

De Britse premier Boris Johnson kondigde donderdagochtend op Twitter het akkoord aan, enkele uren voor de start van de Europese top in Brussel. 'We hebben een geweldige nieuwe deal waarmee we opnieuw de controle in handen nemen'. 

In Brussel stelde Johnson vervolgens het akkoord voor aan de Europese staatshoofden en regeringsleiders. Op een korte persconferentie zei hij dat het akkoord goed is voor het Verenigd Koninkrijk en de EU. 'We kunnen een echte Brexit afleveren, het Verenigd Koninkrijk kan op 31 oktober vertrekken.'

De Britse premier hoopt dat de parlementsleden zaterdag 'zonder uitstel' met de Brexit over de streep zullen komen. Johnson vertelde tijdens een meeting met de vertegenwoordigers van de andere 27 lidstaten dat hij 'relatief positief' was. Hij denkt dat de parlementsleden zaterdag de nieuwe deal ook effectief gaan goedkeuren. 

Stabiliteit

Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker sprak eerder vandaag van een evenwichtig akkoord voor de EU en het Verenigd Koninkrijk. 'Waar een wil is, is een deal', tweette Juncker. Hij riep de Europese Raad toen op om het akkoord te steunen. 'De deal brengt vrede en stabiliteit op Ierland', zei hij op de persconferentie. 'Er komt geen harde grens en de eenheidsmarkt wordt beschermd.' 

Lagerhuis

Het akkoord met de EU betekent niet dat de Brexit in kannen en kruiken is. Boris Johnson heeft geen meerderheid in het parlement, maar heeft dat wel nodig om het akkoord goedgekeurd te krijgen. Dat lukte zijn voorganger Theresa May tot driemaal toe niet. De Noord-Ierse unionisten van de DUP laten weten dat ze het akkoord niet zullen steunen.

Johnson heeft de steun van de DUP en de harde brexiteers van zijn eigen Conservatieve Partij hard nodig. Hun steun lijkt onontbeerlijk om de tekst door het Lagerhuis goedgekeurd te krijgen, en een ‘no deal’-brexit te vermijden. Johnson heeft 320 stemmen nodig voor een deal, van zo'n 259 stemmen is hij zeker. De DUP heeft tien zetels. Het grootste struikelblok van de onderhandelingen was nog steeds de grens tussen Noord-Ierland en Ierland, de zogenaamde backstop. De Britten willen een harde grens tussen de twee landen vermijden, maar als het VK zonder deal uit de EU stapt, komt er wel een harde buitengrens.

Referendum

Een afwijzing van de DUP betekent dat Johnson behoorlijk wat steun moet krijgen van de oppositie. Maar dat lijkt moeilijk. Labour-leider Jeremy Corbyn noemt de nieuwe deal 'zelfs slechter dan die van Theresa May'. 'Deze deal moet verworpen worden' , zegt hij. Corbyn pleit voor een referendum over het akkoord. 'De beste manier om de Brexit op te lossen, is de mensen het laatste woord te geven in een volksraadpleging.'