EK BAANWIELRENNEN. Belgische vrouwen grijpen in ploegenachtervolging ondanks recordtijd naast medaille
Foto: Photo News

Op het EK baanwielrennen in het Nederlandse Apeldoorn heeft het Belgische vrouwenteam in de ploegenachtervolging zich woensdagavond ondanks een Belgisch record niet kunnen plaatsen voor de strijd om brons.

Annelies Dom, Shari Bossuyt, Jolien D’hoore en Lotte Kopecky hadden de vijfde tijd in de kwalificaties neergezet (4:25.730) en maakten daardoor geen kans meer op goud of zilver. Daarvoor moesten ze in de top vier eindigen. Een wedstrijd om het brons in dit olympisch nummer kon wel nog, op voorwaarde dat ze in de eerste ronde een van de twee snelste tijden onder de niet-finalisten noteerden. Maar dat lukte net niet.

In die eerste ronde wonnen de Belgen vlot hun duel tegen Nederland met een tijd van 4:21.933, waarmee ze ruim een seconde onder het vorige Belgische record doken (4:23.181). Maar het nieuwe record volstond niet om door te stoten naar het gevecht om brons. Dat wordt een strijd tussen Frankrijk en Italië.

De finale gaat donderdag tussen Duitsland en Groot-Brittannië.

België haalde in Apeldoorn als vijfde wel de top acht en de daaraan gekoppelde puntenoogst is belangrijk met het oog op de Spelen van Tokio 2020.

Mannenkwartet niet naar medaillestrijd

Net als de vrouwen hebben ook de Belgische mannen zich niet kunnen plaatsen voor het duel om brons in de ploegenachtervolging. Kenny De Ketele, Robbe Ghys, Rune Herregodts en Sasha Weemaes moesten na een achtste chrono in de kwalificaties in de eerste ronde aan de bak tegen Zwitserland. Het Belgische kwartet legde de zestien ronden (4.000 meter) af in 3:57.985, bijna een seconde boven het nationale record van oktober 2018 (3:57.037). Daarmee hielden De Ketele en co in die eerste ronde alleen Polen (4:01.376) achter zich.

Om door te stoten naar de wedstrijd om het brons moesten de Belgen bij de snelste twee niet-finalisten zijn. De plaats in de top acht, en vooral de puntenoogst die daaraan is verbonden, is wel belangrijk met het oog op de Olympische Spelen van volgend jaar in Tokio.

De finale wordt een duel tussen Denemarken en Italië. Zwitserland en Groot-Brittannië bikkelen om brons.

Gilke Croket wordt zestiende in scratch

Gilke Croket is als zestiende geëindigd in de scratch. De Britse Emily Nelson sprintte na veertig ronden (of 10 km) naar goud voor de Ierse Shannon McCurley. De Portugese Maria Martins vervolledigde het podium.

De Nederlandse titelverdedigster Kirsten Wild moest voor eigen publiek tevreden zijn met de zevende plaats in deze niet-olympische discipline.

Jules Hesters gaat er meteen uit in afvalling

In de individuele afvalling bij de mannen, evenmin olympisch, zat de wedstrijd van Jules Hesters er meteen op. De Europese kampioen bij de beloften viel na de eerste sprint als eerste van de achttien renners af. De overwinning ging naar de Italiaan Elia Viviani. De spurtbom van Deceuninck-Quick.Step haalde het voor de Fransman Bryan Coquard en de Pool Filip Prokopyszyn.