Kärcher beweert dat zijn stoomreinigers superieure schoonmaakprestaties neerzetten, en dat ook nog eens efficiënter en makkelijker doen dan met de traditionele emmer-, dweil- en schuurborstelaanpak. Bibi onderwierp deze beweringen aan de praktijktest. Want eerst zien, of in dit geval, eerst schoonmaken en dan pas geloven.

Vliegende start
Het eerste dat je opvalt bij het schoonmaken met een stoomreiniger is hoe snel je effectief aan dat schoonmaken kunt beginnen. Hier hoef je vooraf geen emmers laten vollopen en die dan met een dweil en of borstel naar de aan te pakken vloer slepen. Met een stoomreiniger lijkt het eerder op het van stal halen van je stofzuiger, eventueel het waterreservoir aanvullen en klaar. Omdat het waterverbruik bij zo’n stoomreiniger maar een fractie is van de hoeveelheid die dweilen vraagt, gaat dat gevoelig sneller. Eenmaal ingeplugd is zo’n stoomreiniger overigens in geen tijd bedrijfsklaar. In het geval van de Kärcher SC 3 Upright stoommop bedraagt die opwarmtijd slechts dertig seconden.
 

 “Ik vind het fantastisch dat het toestel op minder dan 30 seconden klaar is om te gebruiken, en dat het zoveel minder weegt dan andere kuistoestellen!”  (ThatGirlNamedBibi)


Laat het werk aan de stoom over
Schrobben en dweilen vraagt behoorlijk wat inspanning. Zeker bij echt vuile vloeren waar sommige plekken meerdere passages nodig hebben. De stoomreiniger neemt het zware werk van je over en heeft verschillende toepassingen. Zelfs de hardnekkigste vlekken zijn niet opgewassen tegen de kracht van hete stoom. Het resultaat: kraaknette vloeren met een minimum aan moeite in gevoelig minder tijd. En dat allemaal zonder dat er maar een druppel detergent of ander chemisch schoonmaakmiddel aan te pas komt. Tel daar dat lage waterverbruik bij op en je schoonmaakbeurt wordt er heel wat milieuvriendelijker op.


Snel en met zorg
Efficiënt en kraaknet zijn uiteraard al twee geweldige troeven, maar schoonmaken met een stoomreiniger gooit daar nog een derde snelheidsvoordeel bovenop. Omdat je met stoom in plaats van water werkt, is het schoongemaakte oppervlak ook veel sneller droog. Dat geeft je meer bewegingsvrijheid in welke stukken je eerst aanpakt en hoe snel je eventueel aan een volgend schoonmaakkarweitje kunt beginnen. Bovendien maakt de keuze voor stoom deze reinigingsmethode geschikt voor heel wat vloeren die de wateroverlast van een dweil of schuurborstel niet verdragen.
 

Voorbij de vloer
Met die vlotte en uitmuntende schoonmaakprestaties die stoomreinigers op vloeren scoren, zou je over het hoofd zien dat Kärcher naast specifieke vloerreinigers ook heel wat modellen telt die zich daarnaast ook op heel wat andere terreinen laten inzetten. Badkamertegels, spiegels en ramen schoonmaken is slechts een kwestie van de juiste accessoire bevestigen. Net zoals voor het poetsen van kraanwerk, toiletten, kookplaten, … noem maar op. En omdat de hete stoom uit de toestellen van Kärcher als enige maar liefst 99,99% van alle gebruikelijke huishoudelijke bacteriën doodt, ‘verfris’ je er ook makkelijk je tapijt, overgordijnen, stoffen zetels en zelfs je kleren mee.
 

Schoonmaken met stoom, enkel met kraanwater, en met een resultaat dat beter is dan de manuele methodes met chemische producten?
Ontdek meer over de voordelen van hete stoom »