Nieuwe huiszoekingen in onderzoek naar mysterieus Nederlands gezin
Foto: Jaring Rispens

De 58-jarige Josef B., die een boerderij huurde waarin een verwaarloosd gezin verbleef, wordt verdacht van ‘vrijheidsberoving en het benadelen van de gezondheid van anderen’. Er worden ondertussen ook nieuwe huiszoekingen uitgevoerd in de buurt van Ruinerwold.

De verdachte Josef B. werd gisteren opgepakt bij de boerderij, waar de politie een vader met vijf kinderen aantrof. Het zesde kind, een 25-jarige zoon, had een cafébaas verwittigd over de toestand van zijn familie. De kinderen zeggen allen meerderjarig te zijn.

Volgens de politie verbleven de vader en de kinderen in 'een af te sluiten kleine ruimte in de woning'. 'Zoals het nu lijkt, staan de 6 aangetroffen personen en de melder niet ingeschreven in de Basisregistratie Personen', klinkt het bij de politie. Zij hebben zelf aangegeven meerderjarig te zijn. Dit wordt uiteraard verder onderzocht.'

Dat Josef B., de huurder van de boerderij, nu van vrijheidsberoving wordt verdacht, wijst erop dat de politie aanneemt dat het gezin niet vrijwillig in het huis leefde. Het lijkt er dus ook op dat ze niet konden of mochten buitenkomen. Morgen wordt hij bij de Nederlandse rechter-commissaris voorgeleid. 

Nieuwe huiszoekingen

De Nederlandse politie heeft woensdag nog op twee andere plaatsen huiszoekingen uitgevoerd. Het gaat om twee plaatsen in Zwartsluis in de Nederlandse provincie Overijssel, zo heeft de politie Drenthe getwitterd. Het gaan om locaties aan de Stationsweg en de Kerkstraat. Meer info zei de politie niet te willen geven.

Volgens lokale media had de vader van het gezin jaren geleden een speelgoedwinkel in Zwartsluis. Dat zou een van de locaties zijn die worden doorzocht.

Het Dagblad van het Noorden meldt op basis van een uittreksel van de Kamer van Koophandel dat de vermeende vader sinds 1 juni 2004 speelgoedwinkel Natural Homes startte. De deuren van de winkel sloten al vrij snel, maar de huur werd naar verluidt wel gewoon betaald. Het pand is inmiddels verwaarloosd.