Beleggen in crowdlending, iets voor jou?
Foto: Shutterstock.com
Crowfunding en crowdlending zijn populaire manieren voor bedrijven om geld voor projecten op te halen. Wat is het, hoe werkt het, en kan het ook een interessante belegging zijn?

Bedrijven halen op verschillende manieren geld op om nieuwe investeringen mogelijk te maken: bij vrienden en familie, bij de bank, via de uitgifte van een obligatie, via een beursgang. Ze doen het ook steeds vaker via crowdfunding of publieksfinanciering. We onderscheiden vier soorten crowdfunding, naar gelang van de tegenprestatie die je kunt verwachten.

Financiële of niet-financiële crowdfunding?

Bij niet-financiële crowdfunding ontvangen de investeerders geen tegenprestatie of een tegenprestatie in natura. Denk bijvoorbeeld aan donaties voor de heropbouw van de Notre Dame in Parijs. Een niet-financiële crowdfunding met beloning in natura die een paar jaar geleden op veel aandacht kon rekenen was de financiering van de bierpijpleiding voor brouwerij De Halve Maan, waar je met een investering van 7.500 euro levenslang een flesje Brugse Zot per dag kon verdienen.

Financiële crowdfunding kan ‘equity based’ zijn of de vorm van een publiekslening aannemen. In het eerste geval krijgen de investeeders deelbewijzen of aandelen van de onderneming (vaak maar niet noodzakelijk een startup). In het tweede geval krijg je deelbewijzen van een lening of obligatie die wordt uitgeschreven door de onderneming. In de rest van dit stukje focussen we vooral op die laatste vorm, die steeds populairder wordt: crowdlending.

Waarom kiezen bedrijven voor crowdlending?

Kmo’s hebben kapitaal nodig om te groeien, voor de aankoop van een nieuw pand, investeringen in software, een nieuw machinepark... Vaak gaat het over vrij aanzienlijke bedragen en is het geld afkomstig van verschillende partijen, zoals bijvoorbeeld bankkredieten, spaargeld van de eigenaar(s) en familie, private equity, overheidssubsidies, maar dus ook crowdlending.

Een van de voordelen van crowdlending is dat het voor bedrijven niet alleen een snelle manier kan zijn om geld op te halen, maar dat het ook een marketingtool is waarmee je het grote publiek bereikt. Je zet je bedrijf en je producten bij heel de ‘crowd’ in de kijker. Crowdlending is over het algemeen duurder voor bedrijven dan bankkredieten, maar goedkoper dan durfkapitaal.

Een crowdfundingplatform als Bolero Crowdfunding biedt heel wat crowdlendingprojecten aan. Er zijn op dit platform al 44 crowdleningen afgesloten, samen goed voor ruim 11 miljoen euro aan investeringen. Afgelopen zomer werd een nieuwe record gevestigd met een project van vastgoedontwikkelaar Groep Caenen Capital Fund: een obligatie met een rendement van 5%, goed voor een totale financiering van 1,5 miljoen euro. Het gewenste doelbedrag werd al in 16 minuten opgehaald door 322 investeerders.

Waarom opteren investeerders voor crowdlending?

  • Ook voor beleggers kan crowdlending interessant zijn. Dit zijn de vijf belangrijkste redenen waarom mensen ervoor kiezen om een deel van hun kapitaal in crowdlending te beleggen. Crowdlending geeft je de kans om rechtstreeks niet-beursgenoteerde kmo’s van dicht bij ons te steunen bij hun groei.
  • Je kan genieten van een behoorlijk rendement, doorgaans tussen de 5% en 10%. Let op, een hoger rendement gaat ook altijd gepaard met een groter risico. Je kapitaal is niet gegarandeerd. Als het bedrijf in kwestie in moeilijkheden geraakt, ben je geen bevoorrechte schuldeiser. Het is dus verstandig om nooit al je geld in één project te steken, maar slechts een deel van je kapitaal in crowdlending te investeren, en dat over verschillende projecten te spreiden. Zo spreid je immers het risico.
  • Crowdlending is laagdrempelig: je kan al investeren vanaf 100 euro.
  • Vrij van kosten: op een crowdfundingplatform zoals dat van Bolero Crowdfunding betaalt niet de investeerder, maar de uitgever van de obligatielening de kosten.
  • De terugbetaling gebeurt via een vaste rentevoet en volgens een vooraf afgesproken aflosssingsplan. Dat maakt crowdlending interessanter dan crowdfunding via equity/aandelen, waar je als consument vaak niet meteen een exitmogelijkheid hebt (tenzij het bedrijf overgenomen wordt of naar de beurs gaat).

Meer weten?

Crowdlending is niet zonder risico. Maak je huiswerk voor je op een crowdlening intekent.

Zorg er onder andere voor dat je goed op de hoogte bent van de risico’s. In dat opzicht is het een pluspunt dat bij Bolero Crowdfunding elke crowdlening een onafhankelijke risicoscore ontvangt van Dun & Bradstreet.

Meer tips om aan de slag te gaan met crowdlending? Download het e-book en ontdek wat crowdlending voor uw beleggingsportefeuille kan betekenen.