De zeven lessen van de zelfbelegger
Foto: Shutterstock.com
Als reportages over beleggingsclubs één ding duidelijk maken, is het wel dat zelfbeleggen fun is en toegankelijk, ongeacht je voorkennis. Wat zijn de belangrijkste lessen voor beginnende beleggers?

Zet je geld aan het werk

Je kan klagen over de lage rente, je kan er bij staan terwijl de inflatie vreet aan je kapitaal of je kan trachten je geld aan het werk te zetten. Beleggers behoren tot die laatste groep. Ze weten dat aandelen in het verleden altijd meer opgebracht hebben op de lange termijn dan andere financiële producten. Ze investeren een deel van hun spaargeld dat ze op korte termijn niet nodig hebben in goed gekozen aandelen en verwachten daar na enkele jaren de vruchten van te plukken.

De vooroordelen kloppen niet

In een eerder stuk gingen we uitgebreid in op de vooroordelen tegen beleggen. Wat houdt mensen tegen om te beleggen? Ze vrezen dat ze over te weinig geld, te weinig tijd en te weinig kennis beschikken. Nochtans kan je al met beperkte middelen beginnen met beleggen. Je hoeft er maar een klein deel van je kostbare vrije tijd voor op te offeren (en je zal wellicht al snel ontdekken hoe interessant en leuk het kan zijn). Enige basiskennis in onontbeerlijk, maar heel veel informatie en tal van interessante tutorials liggen gewoon voor het oprapen, zoals we al schreven. Meer gevorderde kennis kan je al doende verwerven, terwijl je met kleine bedragen aan de slag gaat.

Voor elk wat wils

Als beginnend belegger kan het je wel even duizelen: zoveel mogelijkheden, zoveel keuzes. Hoe kies je de beleggingen die bij je passen? Er zijn veel redenen om te pleiten voor beleggen in aandelen: ze kunnen weliswaar erg volatiel zijn, maar realiseren op termijn in principe superieure returns. Wil je meteen een breder gespreide korf met een beperkt aantal producten, dan zou je voor een ETF-aanpak kunnen kiezen.

Hoe je portefeuille structureren? Veel ervaren beleggers verkiezen een kern-satelliet aanpak. Ze bouwen een kern met ‘brede’ ETF’s en/of dividendaandelen . Die vormen de basis van de portefeuille. Daarrond groepeer je ETF’s en/of aandelen met een meer specifieke focus, zoals bijvoorbeeld vastgoedaandelen of biotech.

Je behoudt de controle

Als zelfbelegger zit je zelf aan de knoppen en bepaal je zelf welk aandeel je wanneer koopt of verkoopt. Je kan je met je beleggingen bezig houden wanneer het jou het best past. Je behoudt te allen tijde de controle en maakt zelf doordachte keuzes. Wanneer je kiest voor een goede online broker, kan je bovendien niet alleen alles zelf online opvolgen en realtime koersinformatie raadplegen, maar je beleggingen ook screenen met handige tools, koersalerts instellen, je beleggingen beschermen tegen dalingen met limietorders en ga zo maar door.

Je houdt de kosten laag

Als je ervoor kiest om je beleggingen te laten beheren, zijn daar onvermijdelijk kosten aan verbonden. Als je zelf aandelen en trackers koopt en verkoopt op een online platform, liggen de kosten logischerwijze ook veel lager. Het is een beetje zoals zelfbankieren tegenover papieren overschrijvingen en afhalingen aan het loket: wat je zelf doet, doe je goedkoper.

Je leert veel bij

Het klopt dat je in zelfbeleggen wat tijd moet investeren, maar je krijgt er veel voor terug. En dan hebben we het niet alleen over het mogelijke rendement. Zelfbeleggen is ook gewoon een boeiende hobby, waarbij je voelsprieten ontwikkelt die steeds beter maatschappelijke ontwikkelingen koppelen aan wat er gebeurt op de beurs. Je bent op de hoogte van waar innovatieve bedrijven mee bezig zijn, je krijgt inzichten en die zet je hopelijk om in verstandige beleggingsbelissingen. En als je kiest voor een buy and hold strategie met kwaliteitsaandelen is de tijd die je aan beleggen besteedt uiteindelijk heel beperkt.

Samen sterker

Als zelfbelegger ben je niet alleen. Je kan voor een beleggingsclub kiezen, maar een echte must is dat niet. Bezoek beleggersevents, lees meer op internet, chat mee in forums, leer van de beste experts tijdens webinars… zo spijker je elke dag je kennis bij.

Meer weten?

Bij een online broker als Bolero vind je een schat aan waardevolle informatie. De gratis gids Beursintro beantwoordt in een klap alle vragen die een beginnend zelfbelegger zich stelt: hoe werkt de beurs? Waarop moet je letten bij de keuze van een aandeel? Vraag vandaag nog je gratis en vrijblijvend infopakket inclusief Beursintro aan.