Boze boeren stappen uit op snelweg in Nederland
Een foto van het vorige protest op 1 oktober. Foto: BELGAIMAGE

De boeren in Nederland gaan opnieuw de straat op om te protesteren tegen het beleid. Ze zijn boos omdat ze vinden dat ze te veel moeten opdraaien voor klimaat- en milieumaatregelen. Verschillende boeren stappen woensdagochtend op de snelweg A28 bij De Bilt uit hun tractor en maken foto's.

Honderden boeren zijn in de nacht van dinsdag op woensdag in Nederland de weg op gegaan richting Bilthoven en Den Haag, waar ze massaal gaan betogen. Er zijn ook boeren onderweg vanuit Noord-Brabant en Zeeland. Dat leidde ‘s ochtends vroeg al tot files bij onze noorderburen. Omstreeks half 8 uur stond er 465 kilometer file.

De manifestatie begint om 9 uur en duurt tot 12 uur. Rond Utrecht liep het verkeer volgens de woordvoerder van Rijkswaterstaat rond 8 uur helemaal vast, waaronder op de A28 bij De Bilt.

Vrachtwagens van Defensie staan intussen in Den Haag klaar om eventueel tractoren met demonstrerende boeren tegen te kunnen houden. Zo staan er bij het ministerie van Financiën, dat tussen het Malieveld en het Binnenhof ligt, een paar dwars op de weg.

Den Haag meldde dinsdag dat er nooit demonstraties op het Binnenhof zijn toegestaan. Ook is het drukbezochte centrum niet toegankelijk voor grote voertuigen, omdat dat gevaarlijk kan zijn voor winkelend publiek.

Er wordt ook extra drukte verwacht tijdens de avondspits, wanneer de boeren huiswaarts keren. 

Drukste ochtendspits ooit

Twee weken geleden leidden de protesten van de boeren in Den Haag tot een recordfile van ruim 1.000 kilometer. Dat was in Nederland de drukste ochtendspits ooit.

De boeren demonstreerden toen omdat ze niet willen worden weggezet als milieuvervuilers. ‘De afgelopen jaren hebben politici, media en activisten een negatief beeld over boeren geschetst. Wij zijn geen dierenmishandelaars en milieuvervuilers, we hebben hart voor ons bedrijf’, zeiden ze tijdens de betoging op 1 oktober. Er werd ook gedemonstreerd tegen de gedwongen inkrimping van de veestapel, voor onafhankelijke metingen van CO2 en stikstof, en voor duidelijkheid over het landbouwbeleid op de lange termijn.